Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsa är Dalarnas bästa skolkommun – se hur din dalakommun placerar sig på listan

Orsa är Dalarnas bästa skolkommun, följt av Malung-Sälen och Gagnef. Det visar Lärarförbundets stora ranking.
– Med hjälp av hårt arbete från alla fantastiska lärare och skolledare har Orsa kommun lyckats bli bäst i länet, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
I botten återfinns Borlänge, som även i år är landets femte sämsta skolkommun på plats 286.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

Lista: Så mycket tjänar hockeystjärnorna och tränarna i Leksand – en spelare sticker ut

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

SÅ KÖPER DU PLUS

På torsdagsmorgonen presenterade Lärarförbundet sin ranking över landets bästa skolkommun. Detta var sextonde gången som förbundet gjorde rakningen. Bäst i år i Dalarnas län är Orsa kommun. På andra plats kommer Malung-Sälen och på tredje plats Gagnef.

– Målmedvetenhet och långsiktighet i skolutvecklingsarbetet ger resultat, jag vill rikta ett stort grattis till Orsa kommun som med hjälp av hårt arbete från alla fantastiska lärare och skolledare lyckats bli bäst i länet, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Bäst i landet är Vellinge kommun i Skåne. Sämst är Lessebo kommun i Kronobergs län.

Nio kommuner i Dalarnas län har klättrat på rankningen sedan förra året och Dalarnas län har fyra kommuner på topp-100 i år jämfört med två kommuner förra året.

Lärarförbundets rankning jämför kommunernas utbildningsverksamhet och baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.

– Vi vet att vår rankning driver skolutveckling, det är den bredaste skolrankningen som görs i landet. Den mäter inte allt men är en dörröppnare för de viktiga samtal som är nödvändiga för att rätt beslut ska fattas och ge skolledare, lärare och elever bästa möjliga förutsättningar. Alla kommuner kan bli Bästa Skolkommun – med rätt beslut, investeringar och dialog, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärar förbundet skriver i pressmeddelandet att utnämningen i år görs "i ljuset av en skriande lärarbrist, en situation som påverkar alla landets kommuner".

– Lärarbristen måste vara högsta prioritet för alla kommuner som måste anstränga sig rejält för att bli attraktiva lärararbetsgivare. Vi vet som krävs för att lösa lärarbristen och berättar det för alla som vill bli Bästa Skolkommun nästa år: Högre löner, bättre villkor och större tillit till lärarna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lista: Så placerade sig dalakommunerna (fjolårets placering inom parentes):

19. Orsa kommun (151)

30. Malung-Sälen (84)

32. Gagnef (128)

68. Rättvik (167)

122. Leksand (218)

132. Falun (163)

143. Vansbro (281)

151. Mora (55)

159. Älvdalen (129)

186. Hedemora (140)

214. Smedjebacken (229)

246. Säter (116)

273. Avesta (278)

281. Ludvika (265)

286. Borlänge (286)

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android