Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oron som fanns har skingrats något

Daniel Dammare är en av de personliga assistenter som får ny arbetsgivare när kommunen privatiserar LSS-verksamheten.
– Från början var jag negativ men nu känns det mer positivt, det här bolaget var nog den bästa lösningen, säger han.

Daniel Dammare har känt stor oro inför bytet av arbetsgivare, att gå från kommunanställd till privat bolag. Han hör till de personliga assistenter som är sist anställd i kommunen och han har nyligen köpt hus. När det stod klart att LSS-verksamheten skulle privatiseras hade han egentligen inget val, följ med till nya arbetsgivaren eller gå ut i arbetslöshet.

– Jag har varit fast anställd i bara ett år och det har varit mycket skräckscenarier kring det här med privatiseringen. Man har ju hört att personalen inte blivit så bra behandlad, det har varit dåliga löner, dåliga avtal och facket har inte fått vara med när det gällt, säger Daniel Dammare.

– Men jag måste säga att jag känner mig mycket positivare efter informationsmötet med arbetsgivaren i måndags, efter det kändes det lite tryggare. Indra Stenhammar som ska bli vår chef gav ett väldigt bra intryck.

Daniel Dammare menar att det finns ett par kärnfrågor som inte är lösta ännu.

– Det är det här med nattjouren, vårt lokala avtal kan komma att upphöra, och det är inte så roligt. Jag tror inte många människor skulle tycka att det var kul att vara på sin arbetsplats utan att få betalt för det. Det andra är osäkerheten om vi ska bli tillsvidare anställda eller inte, de kunde inte ge något svar på det.

Malin Dixman Novakovic, vd på OmsorgsCompagniet i Norden, förstår att det kan finnas oro över att byta arbetsgivare.

– Men våra möten med personalen har varit positiva och det känns som att de har förtroende för oss. Vi har sagt att det ska bli så lite förändringar som möjligt och vi siktar schemat ska gå på som det gjort innan, säger hon.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård säger:

– Mötena har varit bra. Men jag tror att många upplever att de inte kan få alla svar de önskar att få i dag, företaget säger också att mycket kommer att visa sig om ett år. Fram till dess kommer det att se lika ut, det personalen undrar är hur det kommer att se ut sedan, det kan inte företaget riktigt svara på och det kan man förstå, men det finns en viss frustration över det.

En knäckfråga som kvarstår är det lokala avtalet om ersättning vid så kallad sovande jour som Kommunal förhandlade för många år sedan.

– Det är en jätteviktig fråga, våra medlemmar tycker att man ska få räkna i all tid man är på sitt arbete i sin sysselsättningsgrad och att man ska få betalt för den tid man är på sitt arbete. Så ser varken kommunens eller de privata bolagens avtal ut i dag, säger Malin Ragnegård.

I vårdföretagarnas avtal ligger sovande jour utöver ordinarie arbetstid och ersättningen är 25,18 kronor per timme.

– Så det blir en markant skillnad om de nu tänker sig att säga upp det lokala avtalet, säger Ragnegård.