Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oron för barn som far illa fortsätter att öka i Falun

Anmälningar om barn som far illa fortsätter att öka i Falun.
– Tätare samarbete med skola och vård ska nu förbättra hjälpen, säger Magnus Nordahl, chef för socialtjänstens barn- och familjesektion.

Hittills i år har socialtjänsten i Falun tagit emot drygt 1240 så kallade orosanmälningar, nära 60 fler än under samma period i fjol. Privatpersoner och yrkespersoner som arbetar med barn hör av sig.

Förra året rörde anmälningarna 880 barn, en rekordstor ökning mot året innan, som DT tidigare berättat.

En förklaring är också att fler är beredda att vända sig till socialtjänsten, betonar Magnus Nordahl. Han ser det som viktigt.

– Vi vill ju ha anmälningar om alla barn som på något vis far illa.

Vid varje fall sker en förhandsbedömning. Men långt ifrån alla leder till utredning och eventuella insatser. En grupp ärenden är rutinmässiga anmälningar från polis så fort något barn och tonåring är inblandad i misstanke om brott eller ingripande, exempelvis på grund av kraftig berusning.

En ny trend är att anmälningarna fortsatte på en hög nivå långt in i juni, även efter att skolorna slutat. Bland annat var orsaken våld i hemmen. Andra exempel är när vuxnas drickande leder till oro över barnen.

Magnus Nordahl är chef för sektionen sedan i fjol. Han förbereder nu ett stärkt arbete ihop med skola och sjukvård för effektivare lösningar.

– Samverkan är alltid viktigt så att ingen faller mellan stolarna. Vi vill också ha tidiga insatser för att förebygga allvarligare problem.

Regelbundna och obligatoriska möten om barnens behov är ett arbetssätt som fungerar, anser sektionschefen.

Samtidigt har socialnämnden underskott i budgeten, där barn-och familjesektionen står för det största. En stigande utgift är placeringar på HVB-hem.

– Får vi till lösningar för stöd i ett tidigt skede så leder det också till besparingar.

Läs mer:

Anmälningar om barn som far illa ökar i Borlänge

Socialstyrelsens vägledning när barn far illa

Skolverket om barn som far illa