Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro trädgårdsprogram läggs ned

Gymnasiets trädgårdsmästare Olle Sjöholm är inte den enda som känner oro inför trädgårdsutbildningens nedläggning.
– Det är så många bud. Man vet inte riktigt vad som händer med utbildningen, säger Sjöholm.

Det var i april politikerna beslöt att lägga ned trädgårdsutbildningen på grund av vikande elevunderlag. Våren 2014 tar de sista eleverna examen, men vad händer med utbildningen fram tills dess undrar Olle Sjöholm, annan personal men också elever och föräldrar.

i fredags förmiddag träffades chefen för barn- och utbildningsförvaltningen Lars Kratz och rektor Stig Liljergren lärare och driftpersonal vid Stiernhööksgymnasiet för att försöka bena ut problem och frågeställningar.

– En arbetsplan ska tas fram för nedläggningen av trädgårdsprogrammet som politikerna bestämt, säger Kratz. Det är vårt uppdrag att genomföra.

En tidsplan för avvecklingen av trädgårdsprogrammet ska sjösättas.

– Vi får se i vilken takt det blir, fortsätter Lars Kratz som lovar eleverna att få slutföra sin utbildning och det på ett värdigt sett.

Olle Sjöholm är kritisk.

– Många elever frågar mycket redan nu...

... Och vad händer med särskoleeleverna när utbildningen försvinner.

– Jag accepterar att utbildningen läggs ned på grund av elevbrist men inte på det sättet det läggs ned.

Han menar vidare att den ekonomiska analysen brister. I dag råder inköpsstopp, och någon trädgårdsverksamhet blir det, enligt Sjöholm, inte det sista utbildningsåret. Han pekar på många frågetecken.

– Det mesta hänger i luften.

Själv har han varit trädgårdsmästare i 14 år och varit med om att bygga upp verksamheten. Han berättar för tidningen att åtta elever förgäves sökte trädgårdsutbildningen i höstas. I stället satsas det miljoner på ridutbildning på elitnivå och där finns blott sex elever. Han nämner vidare senare års mångmiljonsatsningar på jordbrukssidan med ny ladugård, ligghallar och körhuset.

– Allt känns trist och sorgligt, avslutar Olle Sjöholm.