Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro inför planerad nedläggning av demensboende

/
  • - Jag är allvarligt bekymrad över hur man i kommunen tänkt sig demensvården i centralorten Malung när Kringlan som varit ett mönsterboende läggs ner nästa år, säger Holger Jonsson som också påpekar att Malungsborna protesterar kraftigt mot den här nedläggningen.  Foto: Sören Haga
  • Faksimil ur Falu Kuriren den 25 augusti i fjol, kraftiga protester mot nedläggningsplanerna.

Annons

Ursprungligen fanns det tre avdelningar med sammanlagt 18 platser för dementa vid Kringlan. En avdelning har redan avvecklats och de två som fortfarande är öppna står under avveckling - en avveckling som ska vara slutförd under det första halvåret nästa år.

- När Kringlan byggdes i början av 1990-talet var det något av en mönsteranläggning för just demensvård. När nu demensvården avvecklas har vi fortfarande inte fått några klara besked om hur man i kommunen ska hantera demensvården i framtiden, säger Holger Jonsson som arbetat under många år vid Kringlan.

För närvarande är det 12 platser på Kringlans två avdelningar som fortfarande är öppna.

Kommunen har samtidigt tillgängliga demensplatser i både Lima och Transtrand, men Holger Jonsson ställer sig frågan var dem med behov i centralorten ska beredas plats.

- Vi får redan i dag ta emot besvärliga demenspatienter från exempelvis Orrmyrgården och eftersom Socialstyrelsen skärpt kraven kring demensvården kommer det i framtiden att krävas mer personal, menar Jonsson.

- Jag tycker också att kommunens styrande borde beakta de cirka 2 000 namnunderskrifter som vi lämnade över till kommunledningen där Malungsborna krävde att demensboendet vid Kringlan skulle vara kvar.

Mer läsning

Annons