Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för ytterligare neddragningar vid SSAB i Borlänge

SSAB går dåligt och nu finns oro för att fler jobb hotas i Borlänge.
Fackliga förhandlingar väntar om företagets flexibilitetsprogram.
– Ingenting är klart än, säger Sture Bergvall i Järnbruksklubben.

Sture Bergvall, ordförande i Järnbruksklubben vid SSAB i Borlänge, konstaterar att företaget vill genomföra ett så kallat flexibilitetsprogram.

På tjänstemannasidan är förhandlingarna i det närmaste avslutade. Tio procent av befattningarna ska bort. I Borlänge motsvarar det 85 tjänster. Hur överenskommelser ser ut blir klart inom den närmaste tiden.

Fler åtgärder är att vänta, inom ramen för det så kallade flexibilitetsprogrammet. Vad det kommer att leda till för de kollektivanställda är oklart. Förhandlingar är att vänta mellan företaget och IF Metall.

– Vi för en diskussion med företaget. Det blir en förhandling som det alltid blir. Det finns en del förslag som man ska titta på, om hur man ska kunna köra på en lägre produktionsnivå utan att gå minus, säger Sture Bergvall.

Kapacitetsutnyttjandet är sedan en tid lågt. Bergvall konstaterar att företaget aviserat en förlust på 700 miljoner kronor för tredje kvartalet. Krisen i Europa är den största förklaringen.

– Det blir alltid oroligt, så är det. Alla vet att det inte går så hiskeligt bra och man behöver inte vara någon Einstein för att veta att det går riktigt illa om vi gör 700 miljoner i förlust på tre månader. Det är klart att folk blir oroliga, säger Sture Bergvall.

– Det finns inte så mycket mer att säga än.