Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för nya nedskärningar vid SSAB

SSAB har inlett förhandlingar med de fackliga organisationerna.
Många befarar ytterligare personalminskningar.
Ett besked kan komma i veckan.

Annons

För några veckor sedan gick SSAB ut med en så kallad vinstvarning. Det tredje kvartalet ser ut att sluta med en förlust på 700 miljoner kronor.

SSAB har sedan dess inlett förhandlingar med de fackliga organisationerna på de tre verksamhetsorterna Borlänge, Luleå och Oxelösund.

Många oroas nu över att nya omfattande varsel kommer att läggas. Nyligen har en bantning av tjänstemannaorganisationen genomförts.

– Jag kan bara bekräfta att förhandlingar pågår. Information kommer så fort som möjligt, säger Anna Östlund, informationsansvarig vid SSAB i Borlänge.

På torsdag kväll har Järnbruksklubben, IF Metall, medlemsmöte i Borlänge. Ett möte som flyttats till en större lokal, Stora Björn, då ett beske om de pågående förhandlingarna lär vara klart till dess.

Fackordförande Sture Bergvall kan inte kommentera vad som är på gång. Inte heller uppgiften om att det rör sig om ett par hundra personer.

– Jag har inga svar.

Han bekräftar oron som finns bland företagets anställda:

– Det blev oroligt i och med vinstvarningen. Folk begriper att saker och ting är allvarliga, säger Sture Bergvall.

Företagsledningen har som ambition att skapa ex flexiblare organisation som klarar svängningarna i konjunkturen. Vid den kapitalmarknadsdag som genomfördes i förra veckan deklarerade företagets vd Martin Lindqvist att SSAB ska nå en situation där företaget klarar ett nollresultat vid ett kapacitetsutnyttjande på 70 procent. Om företaget varit där i dag skulle, enligt vd:n, resultatet ha sett annorlunda ut.