Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för att dna hamnar i orätta händer

I verkstäderna finns oro för att drogproven också används för att kontrollera DNA men ABB försäkrar att det inte finns någon dold agenda.

I en av verkstäderna på ABB diskuteras det livligt om man ska vägra eller inte. En anställd ansluten till IF Metall säger:

– Alkoholtest ställer vi självklart upp på men toppsning? Vi diskuterar att vägra ställa upp på toppsning för att vi är rädda för att drogtestens överskottsinformation i en förlängning kan användas för helt andra syften än att skapa en drogfri arbetsmiljö.

– Man skrämmer lite, med att man i värsta fall kan bli uppsagd. Och det är just det som många är väldigt rädda för. Då tar man hellre toppsning, fast man inte vill, istället för att bli bedömd positivt testad. Den här rädslan måste belysas.

– Med stickan kan man också kartlägga vårt DNA. Då kan det i en förlängning användas av försäkringsbolag och man kan nekas livförsäkringar om man spårar ärftliga sjukdomar. De här proven ska analyseras av ett labb i England. Har de samma lagar som oss och vad finns för garantier att proven inte hamnar i orätta händer?

HR-chefen Niclas Hamberg understryker att det inte finns någon sådan dold agenda.

– Vi är ute efter att komma tillrätta med droger och alkohol. ABB är farlig arbetsplats med många riskfyllda arbetsmoment vi vill inte att någon ska skadas. Vi kommer inte att titta efter något annat än droger.