Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro efter drogrykten på skola

Uppgifter om att droger används bland eleverna på Morkarlbyhöjdens skola skakar föräldrar, skolpersonal och ett antal elever.
– Några elever har själva berättat att skolkamrater visat upp droger för dem, säger en förälder som reagerat.

Hittills har skolledningen benämnt uppgifterna som "rykten". 12 oktober, efter att droger på skolan hade blivit ett samtalsämne vid ett föräldramöte veckan innan, skickade rektor Anders Kronberg ett brev till vårdnadshavarna vid Morkarlbyhöjdens skola.

Anders Kronberg skriver till vårdnadshavarna att de ska prata med sina ungdomar om hur de upplever sakligheten i informationen om att det eventuellt förekommer droger på Morkarlbyhöjdens skola.

– Flera av barnen trädde fram och berättade att de själva hade sett hur några håller på med droger. Vi måste ju tro på eleverna, säger en förälder till tidningen.

Föräldern tycker att skolan inte reagerat tillräckligt.

– Känslan vi föräldrar får är att skolan tar lätt på problemet eftersom det är en känslig fråga. Det blir ju mer jobb för lärarna, som redan är för få, att hålla reda på sådant här.

En av föräldrarna hittade ett rökdon, en så kallad "bong", som är vanligt bland cannabisrökare, i skogen utanför skolan. Bongen var gjord av petflaskor.

På internet finns flera sidor om liknande verktyg och även ett utbud på vad som kan rökas i en bong.

Ett av de rykten som florerar är att drogerna ska ha levererats från någon på Noretskolan. "Morkarlbyhöjdens skola samarbetar med Noretskolan i arbetet med ryktets innehåll", skriver Anders Kronberg.

Tidningen har sökt Anders Kronberg, både via kommunväxeln och via ett meddelande på hans röstbrevlåda, dock utan resultat.

Polisen är inkopplad.

– Vi träffade en skolsköterska och personal från skolan i måndags och informerade oss om ryktet som går. Vi har inga konkreta bevis. De personer som är utpekade mår inte bra. Efter höstlovet tar vi upp kontakten med skolan igen. Min uppfattning är att skolan är på tårna i frågan, säger Ulrika Hanser på Morapolisen.

Det tycker inte de föräldrar tidningen talat med.

– Alla elever, som yttrat sig, säger samma sak och de nämner till och med namn på dem som drogar. Polis och skola måste ta det här på yttersta allvar. Det har de inte gjort hittills, säger föräldrarna.