Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örn och bivråk stoppar vindkraftspark

SOLLERÖN Hänsynen till kungsörn, bivråk och några andra fågelarter väger så tungt att Mark- och miljööverdomstolen stoppar Dala Vinds planer på att sätta upp nio vindkraftverk på Solleröskogen.

– Kungsörn påverkas negativt av vindkraftsetableringar, både när det gäller störningar, bortträningar från häckningsplatser och kollisioner med vindkraftverken, skriver Mark- och miljööverdomstolen.

Dala Vind har tidigare fått tillstånd för att sätta upp nio vindkraftverk på Davalberget, Lokberget och Kvarnstensberget. På Säliträdsberget i närheten finns redan en vindkraftspark.

Dala Vinds tillstånd har överklagats. Mark- och miljödomstolen godkände vindkraftsetableringen men det gör alltså inte Mark- och miljööverdomstolen.

En person i Siljansnäs som har en fastighet som ligger cirka en kilometer från de planerade vindkraftverken har motsatt sig etableringen med hänvisning till ljud- och skuggstörningar från verken. Mark- och miljööverdomstolen anser dock att eventuella sådana störningar inte blir större än att de är acceptabla. På den punkten avslår domstolen mannens överklagande. Domstolen finner heller inte att vindkraftsetableringen innebär någon påtaglig skada för natur- och kulturvärden och heller inte för turism och friluftsliv.

Det är helt med hänvisning till områdets betydelse för fågellivet som Miljö- och marköverdomstolen säger nej till vindkraftverken. Förutom kungsörn och bivråk finns nattskärra, storlom och smålom i området.

Vindkraftsetableringen strider enligt domstolen mot artskyddsförordningen och därmed är den olämplig. Beslutet kan inte överklagas.

Kjell Jansson som är vd på Dala Vind ville inte lämna någon kommentar i måndags eftersom han ännu inte satt sig in i domen i detalj. Han konstaterade bara att det ser ut att vara "finito" för den planerade vindkraftsparken.