Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas dag i fjällorienteringen

Annons

Upplösningen blev dramatisk då bägge patrullerna missade sista kontrollen och rusade direkt mot mål. Elis och Johan upptäckte misstaget först och vände om och snabbstämplade med Myhr/Näslund sekunden efter och lyckades hålla det lilla försprånget i mål.

Den nära tre mil långa etappen över flera fjäll såg till en början ut att bli en uppgörelse mellan IFK Moras ryska par Alexey Bortnik/Jegor Kostylev och favoriterna skidlandslagets Micke Ojala i par med Erik Rost, Skogsmårdarna. Ryssarna ledde ett tag med över två minuter och även Rost/Ojala var uppe och nosade i täten.

Men över Skenörfjället till sjunde kontrollen gjorde Bengtsson/Pettersson ett avgörande vägval.

- Vi sprang på strecket rakt över fjället och Myhr/Näslund tog samma beslut medan ryssarna och Rost gick runt, och det tog längre tid för dem, sade Elis.

Mot slutet tröttnade ryssarna och Rost/Ojala lyckades inte heller ta igen den förlorade tiden sedan Ojala fått magbesvär. Rost skulle egentligen ha sprungit med skidesset Anders Södergren, som lämnade återbud i sista stund på grund av förkylning.

Även i de övriga huvudklasserna D21, D20, H20, H18 och Mix Lång ingick en dala-löpare i var och en av de vinnande patrullerna.

Eva Svensson, Mora, med skidlandslagets Charlotte Kalla i D21 ledde hela vägen från start till mål men lyckades aldrig skaka av sig Josefin Engström, Alfta-Ösa / Maria Gräfnings, SSF, och Åsarna-paret Ida Ingemarsdotter/ Ida Olsson, alla i mål inom tre sekunder.

D20-klassen leds av bara 16-åriga paret Magdalena Olsson, IFK Mora/ Cecilia F. Staaf, Forsa, som fick gå upp en klass när D18 ströks på grund av för få anmälda.

I Mix Lång är Bengt Leandersson, Älvdalen, i par med sambon Maria Rydqvist, SSF, totalt överlägsna och går liksom förra året mot en säker slutseger.

De två återstående etapperna avgörs med jaktstart i Ramundberget, och trots att han besväras av en revbensskada efter ett fall i O-ringen är Elis Bengtsson optimist inför avslutningen.

- Utgångsläget är i alla fall bra, säger den 45-årige veteranen, som har flera tidigare segrar i Fjällorienteringen, därav en tillsammans med Johan Pettersson.

Mer läsning

Annons