Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örfil från upprörd slutade i tinget

Den 29-åriga mamman var orolig för sina barn, eftersom hon tyckte att en man körde vårdslöst utanför familjens hus. Hon talade med mannen, men samtalet slutade med en örfil från kvinnan. Nu har hon dömts för misshandel.

Annons

Det var den 22 mars som händelsen inträffade. Kvinnan ansåg att mannen körde alldeles för fort på vägen utanför familjens hus och var orolig för sina barns säkerhet. När mannen parkerat i närheten gick hon fram för att tala med honom.

En konversation följde där hon frågade mannen vad han ansåg om sitt körsätt, ett körsätt som enligt kvinnan kunde resultera i att han riskerade köra ihjäl hennes barn.

Mannen svarade, enligt kvinnans berättelse, något i stil med "vem bryr sig?". Sinnet rann då till. Kvinnan gav mannen en örfil och lämnade därefter platsen.

Men frågan var inte över i och med detta. I juni lämnades en stämningsansökan om misshandel in till Falu tingrätt. Mannen krävde 11 000 kronor i skadestånd, 10 000 kronor för kränkning samt 1 000 för sveda och värk.

I veckan avkunnade tingsrätten sin dom och kvinnan dömdes för ringa misshandel till 40 dagsböter à 60 kronor, vilket är ett lågt straff i misshandelssammanhang. Något skadestånd för mannen blev det dock inte.

"Den kränkning som NN har utsatts för är inte av så allvarligt slag att den berättigar honom att få skadestånd", skriver tingsrätten. Inte heller har han något att hämta när det gäller sveda och värk.

Under förundersökningen har kvinnan erkänt att hon slagit mannen, men har hänvisat till nödvärnsrätten med tanke på den provokation som hon utsattes för.

"Mot den bakgrund att det var [kvinnan] som sökte upp NN för att tala med denna kan någon provokation från hans sida som fritar henne från ansvar inte anses ha förekommit", heter det i domen.

Rätten noterar också att kvinnan inte varit utsatt för något brottsligt angrepp och att om hon hade uppfattat situationen som hotfull så hade hon kunnat lämna platsen.