Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se när lodjursungarna leker och busar – här är en av åtta familjer som lever i Örebro län

Inventeringen är avslutad för den här gången. Länsstyrelsen har räknat till åtta lodjursfamiljer under säsongen 2016/2017. En av familjerna visar sig på den här gulliga filmen.

Annons

Med hjälp av spårning och kameror inventerar Länsstyrelsen lodjurbeståndet i Örebro län. Kamerorna sitter på olika ställen i skogen där man tror att det finns chans att se vilt. När ett djur går förbi löser kameran ut sig av värmen från djuren.

Nu är resultatet av inventeringen under 2016/2017 fastställd. Sammanlagt finns det 1200–1300 lodjur i hela Sverige. I Örebro län finns det åtta lodjursfamiljer. Det motsvarar 45–50 individer.

I januari visade NA en film från inventeringen och nu släpper Länsstyrelsen ännu en film från i vintras. Den nya filmen visar samma familj vid samma plats. Lodjursungarna leker och busar på en mindre bergsplatå i skogen vid Fellingsbro, nordost om Örebro.

"Ungarna har ännu mer energi än sist. De smyger på varandra och leker intensivt", säger Susanna Gustavsson, handläggare på Länsstyrelsen i Örebro, i filmen.

Filmen är hämtad från Länsstyrelsens facebook-sida, @lansstyrelseniorebrolan

Mer läsning: Se den unika filmen på lodjursfamiljen i Fellingsbro

Mer läsning