Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolken i människohandelsärendet har betett sig olämpligt – anmäls

En person som fungerat som tolk i utredningen om människohandeln i Mossgruvan anmäls till Kammarkollegiet. Polisen anser att tolken bland annat har framfört personliga åsikter till inblandade och valt att inte tolka allt.

Annons

Mer läsning för Pluskunder:

Polisinsats i Mossgruvan – två personer gripna

De misstänks ha utnyttjat ett tiotal människor som tigger i Bergslagen – nu startar rättegången

De döms för människohandel i Mossgruvan: "Syftet att exploatera människorna"

Bli Pluskund för bara en krona här!

Tolken ska ha medverkat både vid förhör med inblandade och vid de senare tingsrättsförhandlingarna.

"Vi vill försäkra oss om att den här tolken är fortsatt godkänd. Jag vill inte kommentera ärendet närmare", säger polisens gruppchef Anna Lagerdahl till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt polisens anmälan ska tolken bland annat ha smutskastat kollegor, samtalat med en närstående om utredningen samt framfört personliga åsikter till inblandade.

Den 21 november dömdes två män till vardera fyra år och två månaders fängelse för människohandel. De ska ha lurat personer hemmahörande i Bulgarien att komma till Sverige och tigga. Människorna ska ha skjutsats till orter i Bergslagen och Dalarna. Pengarna behöll de dömda männen. De cirka 15 personerna, både vuxna och barn, fick under vistelsen i Sverige bo i en gammal industribyggnad i Mossgruvan i Ljusnarsbergs kommun.

Domen från tingsrätten har överklagats, och polisen anser att det är viktigt att tolkens lämplighet utreds innan hovrättsförhandlingarna som beräknas inledas den 16 januari.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons