Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazist hyllade Hitler – döms för hets mot folkgrupp

I dag genomfördes rättegången mot den man som åtalats för hets mot folkgrupp efter att en nazistsajt hyllat Adolf Hitler. Mannen dömdes. NA sände live från Örebro tingsrätt med anledning av rättegången.

Annons

Det var en ovanlig rättegång som togs upp i Örebro tingsrätt under fredagen. Det beror på att det handlar om ett yttrandefrihetsbrott där den misstänkte har begärt att en jury avgör skuldfrågan. Det är utslutande i tryck- och yttrandefrihetsmål som jurysystemet förekommer.

Den unge Söderhamnsbon som åtalats var ansvarig utgivare för nazistsajten nordfront.se där en hyllningstext till Adolf Hitler lades ut den 20 april 2015. 20 april är det datum då Hitler föddes.

Läs också: Nazistsajt hyllade Hitler på födelsedagen – åtalad begär att jury avgör skuldfrågan

Efter överläggningen strax före lunch på fredagen kom juryn fram till att det var brottsligt att uttrycka sig på det sättet. Det innebär att målet lämnades över till de tre juristdomarna.

Efter deras överläggning dömdes mannen för brottet han åtalats för – men det innebär inte att det blir någon påföljd.

"Rätten gjorde bedömningen att yttrandena i artikeln var sådana att de uttrycker missaktning bland annat mot folkgruppen judar på ett sådant sätt som avses i paragrafen om hets mot folkgrupp. Tingsrätten konstaterade också att en fällande dom inte skulle stå i strid med grundläggande fri- och rättigheter, däribland Europakonventionen och Regeringsformen" skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Mannen har tidigare dömts för våldsamt upplopp och håller nu på att avtjäna ett fängelsestraff för det. Dagens dom påverkar inte längden på fängelsestraffet han avtjänar.

Mer läsning