Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ore pastorat avvecklas

Kyrkorådet i Ore församling har lagt fram en begäran till Västerås stift om en sammanläggning av Ore församling med Rättviks pastorat.
– Vi hoppas på ett positivt besked från Stiftsstyrelsen i Västerås. Med en sammanslagning är Ore församlings framtid säkrad. Det är dags vi tar steget, säger Ore församlings kyrkoherde Tomas Jansson.

Annons

– Att gå samman i ett pastorat är bra för Ore församlings framtid. Framför allt handlar det om en ekonomisk och administrativ sammanläggning. Vi fortsätter att ha vår egen församling med vår lokala identitet och egen verksamhet, säger kyrkoherde i Ore församling Tomas Jansson.

En eventuell sammanläggning av Ore församling med Rättviks pastorat har diskuterats under en längre tid. Västerås stift tog upp frågan för första gången för 20 år sedan. För en tid sedan fattade Kyrkofullmäktige i Ore beslut om att vända sig till Västerås stift och anhålla om en sammanläggning.

– Vi förväntar oss att Stiftsstyrelsen säger ja till en sammanläggning under sitt sammanträde i december. För oss är det en utveckling av församlingen när vi får den ekonomiska styrkan i att tillhöra en större enhet.

Det är det minskade medlemsantalet som gjort att Ore församling inte längre går att drivas som eget pastorat.

– Det minskade medlemsantalet beror på födelseunderskott och underskott i flyttnetto. Tar vi inte det här steget nu är vi konkursmässiga 2017 och församlingen riskerar att dö ut. För församlingsborna kommer ingen större skillnad att markas. Det lokala inflytandet över verksamheten består, snarare kommer verksamheten att expandera. Genom att gå samman med Rättviks pastorat får vi tillgång till både diakonimedarbetare och medarbetare som arbetar med barn-och ungdomsverksamhet.

Kyrkoherde Tomas Jansson räknar med att ingen anställd i Ore församling behöver sägas upp. Sammanläggningen beräknas genomföras förta januari 2014.