Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordning och reda på Fjället

/

Annons

Lisa Johansson bor i Transtrand och arbetar som behovsanställd på säkerhetsbolaget Securitas. Framåt kvällen tar hon på sig den gråblå väktarkostymen och ger sig ut i bilen på nattlig rondering.

- Vi har vissa fasta objekt som vi besöker varje natt, men ronderingarna ser ofta olika ut. Min uppgift är att kolla objekten och se till att allting är i sin ordning. Vi kontrollerar till exempel så att alla dörrar och fönster är låsta på vissa byggnader och att ingen skadegörelse har blivit gjord.

Lisa arbetar vanligtvis som arbetsledare i Lindvallen på liftavdelningen och hennes största passion är skidåkning. Men hon har varit utbildad väktare i femton år och de senaste tretton åren har hon från och till arbetat på Securitas i Sälen. I sommar har hon hittills gjort omkring fem nattpass.

- Väktaryrket har alltid lockat mig, och jag trivs jättebra med behovsanställningen. Att jobba natt är inget problem. Egentligen är jag pigg på morgonen och trött på kvällen, men det har visat sig att jag klarar det här ändå. Det är väldigt skönt att köra omkring här på nätterna, jag kan filosofera hur mycket jag vill.

Lisa gick väktarutbildningen i Borlänge och de två första åren arbetade hon heltid som nattväktare i Falun och Borlänge.

- Men jag trivs mycket bättre i Fjällvärlden än i stan. Vyn på natten i Sälen är fantastiskt vacker och njutbarheten över landskapet förgyller mitt arbete mycket. Det är lugnt och fridfullt.

Du arbetar ensam och ditt arbete uppfattas som riskfyllt. Är du rädd ibland?

- Nja, det är jag sällan. Jag uppfattar inte mitt arbete som läskigt, snarare rofyllt.

Mer läsning

Annons