Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordföranden för skatteutskottet beredd ändra lagen för att hjälpa fäbodbrukaren Tin Gumuns

Om fäbodbrukaren Tin Gumuns inte undantas från kravet på kassaapparat vid Karl-Töfåsens fäbodar är skatteutskottets ordförande beredd att ändra på lagen.
– Det traditionella fäbodbruket måste överleva. Det ska uppmuntras, inte motarbetas, säger Per Åsling (C).

Under torsdagen besökte Per Åsling (C), ordförande för riksdagens skatteutskott, fäbodbrukaren Tin Gumuns i Rättvik. Han har engagerat sig i hennes kamp för att slippa kravet på kassaapparat och kassaregistrering vid strömlösa Karl-Töfåsens fäbodar.

– När kassaregisterlagen antogs var det i riksdagen uttalat att undantag skulle göras på ett frikostigt sätt. Nu har det inte blivit så. Bara fem godkända fall av 1 800 ansökta, inklusive Tins ansökan. Jag anser att fäbodar med levande fäbodproduktion generellt ska vara undantagna kravet, säger Per Åsling.

Skatteverket kräver att Tin Gumuns snarast fixar en godkänd kassaregistrering och kassaapparat till fäboden i Karl-Töfåsens fäbodar i Rättvik. Detta för att hon ska kunna redovisa inkomsterna från fäbodbruket på rätt sätt . Just nu tvistar Tin och Skatteverket om saken rättsligt. I sommar kan kammarrättens utlåtande komma.

– Om kammarrätten inte löser detta med ett positivt beslut så måste vi dra detta återigen i riksdagen. Då måste lagen ändras. Vi politiker är överens över partigränserna, säger Per Åsling.

Problemet för Tin Gumuns handlar främst om möjligheten att få en kassaapparat att fungera i en strömlös fäbod med dålig mobiltäckning. Tin har en och en halv mil till hemmet i Västbjörka. Att ladda en godkänd kassaapparat skulle ta henne åtta timmar. Tin menar att hon inte har tid eller möjlighet att göra det. Därför vill hon att skatteverket gör ett undantag för hennes verksamhet.

– Att fixa ström via solceller eller vindkraft är uteslutet, eftersom länsstyrelsen inte tillåter det av kulturskyddsskäl. Att köra på dieselelverk tar bort själva idén med naturvänligt fäbodbruk. Vem vill komma om ett elverkt står och bullrar?, säger hon.

Per Åsling menar att det är viktigt att värna fäbodbruket. Inte motarbeta det.

– I praktiken motarbetar skatteverket det levande fäbodbruket i landet genom att vägra undantag. Tin är en symbol för alla de i landet som kämpar för det traditionella fäbodjordbruket. Det här måste lösa sig. När historian skrivs om detta kommer Tin hyllas för sin kamp, säger Per Åsling.

Tin Gumuns hoppas, men är luttrad.

– Nu lever jag i ett slags moment 22. Denna sommar kör jag vidare, som något av en brottsling i skatteverkets ögon. Hur det blir i framtiden med fäbodbruket får vi se. Jag hoppas naturligtvis på stöd från kammarrätten i Sundsvall. Jag älskar det jag håller på med, säger Tin Gumuns.

Här hittar du mer om vår rapportering kring Tin Gumuns problem