Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordförande saknas, kris för butik

Vad kommer att hända med den enda butiken i fjällbyn Sörsjön? Handelsföreningens ordförande Mikael du Bouzet kommer i höst att flytta från orten och måste avsäga sig uppdraget. Någon ny ordförande har föreningen ännu inte hittat.

Annons

– Lyckas vi inte hittat någon ny och engagerad ordförande, som kan lägga ner ideellt arbete, så ser jag en stor risk att föreningen och butiken måste läggas ner, säger Mikael du Bouzet.

Föreningen grundades för cirka 100 år sedan och butiken är allt sedan dess medlemsägd. För två år sedan gick man ur Kooperativa förbundet och är numera Handlar´n Sörsjön.

– Föreningen går runt. Vi omsätter knappt fem miljoner kronor om året och har tre anställda samt timanställda extrapersonal, säger Mikael du Bouzet, som varit ordförande sedan 2010.

Valberedningen har sökt med ljus och lykta efter någon, som vill ta på sig ordförandeskapet, inför årsstämman i oktober. Hittills har man letat utan framgång.

– Hittar vi inte en ny ordförande så är det kris. Föreningen är ju både ekonomiskt ansvarig och arbetsgivare för personalen. Det krävs någon som är beredd att lägga någon timme i veckan på att Sörsjön kan ha kvar sin enda dagligvarubutik, säger Mikael du Bouzet.

Förutom lanthandeln är butiken ombud för Apoteket, Systembolaget och Svenska spel. Föreningen har också bensin- och dieselförsäljning samt ett par uthyrningslägenheter.

– Jag kommer att flytta ner till Blekinge i höst. Att sköta föreningen på 70 mils avstånd går absolut inte. Däremot är jag lojal med föreningen och har lovat att stå kvar i styrelsen och hjälpa till med de kontakter och det kunnande som jag fått under min ordförandetid.

Skulle butiken gå i stöpet så får Sörsjön 35 km till närmaste butik, i Sälen eller Särna.