Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orange rosetter mot barnäktenskap och våld mot kvinnor

Den 7 december kunde man i Ludvika Galleria köpa orangefärgade rosetter av Ludvika-Smedjebackens Zontaklubb.

Annons

Det var en del av kampanjen ”Zonta Says No” som pågått under 16 dagar mellan den 25 november och den 10 december. Under dessa dagar som FN kallar ”Orange the World” har Zontaklubbar i Sverige från norr till söder förmedlat budskapet: Stoppa barnäktenskap, och på olika sätt gett röst för kvinnors rätt till ett liv fritt från våld.

Det var många Ludvikabor som ville köpa en orange rosett och intäkterna går oavkortat till Zontas projekt för att stoppa barnäktenskap som är en form av sexuellt och könsrelaterat våld med nedbrytande fysiska, sociala och ekonomiska effekter.

Zonta vill att alla kvinnor ska kunna leva ett liv utan risk för våld, hot eller trakasserier. Barn ska inte kunna ingå äktenskap innan man är myndig eller mot sin vilja. Alla barn ska få möjlighet att vara barn och inte riskera att bli bortgifta.

I många länder, även i Sverige, berövas flickor sin barndom och självbestämmande och förlorar sin rätt till utbildning och ett värdigt liv. 2018 anmäldes fem brott mot äktenskapstvång/vilseledande tvångsäktenskapsresa i Ludvika och Smedjebacken.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel