Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen vill spara in 30 tjänster

Oppositionen vill jämfört med majoriteten spendera 30 miljoner mindre nästa år.
M, C, FP och BOP vill dra ned på personalen, pruta på den politiska verksamheten och spara pengar genom att satsa på vindkraft.

– I budgeten satsar vi 468,9 miljoner på social- och utbildning. Där ingår 5,7 miljoner till att höja lönerna för behöriga lärare med i genomsnitt 1 000 kronor i månaden utöver ordinarie avtal under nästa avtalsperiod, säger Håge Persson (M).

Vid torsdagens budgetmöte framkom det att befolkningssiffran skrivs upp med 100 personer, vilket om prognosen slår in ger nya skatteintäkter på 4,5 miljoner. Dessa pengar vill oppositionen i huvudsak lägga på skolan, pengar som alltså tillkommer utöver budgetramen på 468,9 miljoner.

– Vi återkommer med förslaget från i fjol om att kommunen bör investera 80 miljoner i två vindkraftverk. Därmed kan vi minska kommunens energikostnader med fem miljoner under andra halvåret 2013.

Oppositionen beräknar att sju miljoner kan sparas om en tredjedel av alla tjänster som blir vakanta under ett år inte återbesätts. Kommunens personalstyrka skulle i så fall minska med cirka 30 tjänster nästa år.

– Vi vill spara en miljon på den politiska verksamheten, bland annat genom att reducera partistöden. Vi vill också spara tre miljoner på inköp och räknar med att det går att spara två miljoner genom att lägga ut mer av städningen på entreprenad, förklarar Håge Persson.

Ni vill inte sänka skatten?

– Skulle vi få styra några år får vi bättre koll på ekonomin och då skulle vi kunna sänka skatten, svarar han.