Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen vill höja lärarlönerna

Oppositionen föreslår en fyrsiffrig höjning av lärarnas månadslöner – utöver avtal.
– 2013 vill vi ha en extra höjning av lärarlönerna med 1 000 kronor i månaden.

Det framhåller Jan Willner (C), Håge Persson (M), Johnny Karlsson (FP) och Kurt Josefsson (BOP) på måndagen.

Representanter för dessa partier plus Miljöpartiet träffades i torsdags för att diskutera kommunbudgeten för 2013. Jan Willner lade fram förslaget om höjda lärarlöner.

– Kommunens mål är att Ludvika ska ha en av landets bästa skolor 2020 och då är höjning av lärarlönerna ett led i att nå det målet, framhåller Willner.

Politikerna uppger att det i kommunen finns 457 lärare i grundskolan och 140 på gymnasiet.

– De flesta är behöriga och vårt förslag är att kommunen höjer de behöriga lärarnas löner med i genomsnitt en tusenlapp i månaden utöver avtal, förklarar Håge Persson.

De tycker att lärarlönerna ligger relativt lågt i Ludvika. 2011 var medianlönen för lärare i årskurserna 4 – 9 24 800 kronor i månaden att jämföra med 26 900 som var medianlönen i riket.

– Och för lärare i årskurserna 1 till 3 var medianlönen 25 255 kronor och i riket 26 377 kronor, upplyser Håge Persson.

Kurt Josefsson betonar betydelsen av bättre lärarlöner.

– I framtiden kommer konkurrensen om de nyutbildade lärarna att öka. Det är ett lågt antal sökande till lärarhögskolorna och sedan när de har gått ut utbildningen kommer de att titta på lönenivåerna när de söker arbeten ute i kommunerna.

Oppositionen räknar med att satsningen skulle ge ökade årliga kostnader på 7,7 miljoner inom grundskolan och 2,3 miljoner inom gymnasieskolan VBU.

– Det finansierar vi i det budgetförslag vi kommer att lägga fram inom den närmaste tiden, understryker oppositionspolitikerna.