Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen lägger egna förslag till budget

På tisdag är det dags för årets sista kommunfullmäktige i Hedemora. På dagordningen står bland annat kommunens budget för 2013.
Som en besparingsåtgärd föreslås bland annat att Långshyttans högstadieelever flyttas in till Vasaskolan, ett förslag som väckt starka känslor i Långshyttan.

– Vi kan inte acceptera att socialdemokrater och vänsterpartister, som annars talar sig varma för skola, vård och omsorg, har fräckheten att spara på de områdena och i samma budgetförslag satsa fem miljoner kronor på att asfaltera Åsgatan, säger Allan Mattsson, Långshyttepartiet.

– I vårt budgetförslag satsar vi 3,5 miljoner kronor till att bevara högstadiet i Långshyttan, 1,4 miljoner kronor till att förstärka omsorgsnämndens budget, samt 0,2 miljoner kronor till upprustning av Klosterliden i Långshyttan. 

Enligt Mattsson är boende I Långshyttan milt sagt förbannade, och den 18 december kommer en demonstration att genomföras utanför St.Paulusgården i samband med att fullmäktigeledamöterna anländer. Långshyttepartiet har samlat in 910 namnunderskrifter och en Facebook-grupp har samlat cirka 550 namn som protesterar mot förslaget.

– Utbildningsnämndens beslut bygger på rena felaktigheter när det gäller den besparing som en flytt av högstadiet skulle ge. Betydligt fler elever når de uppställda skolmålen vid Jonsboskolan än i Vasaskolan. Fler går vidare till gymnasiet och betydligt fler lärare har behörighet vid Jonsbo. Det finns många graverande felkatigheter som utbildningsnämnden byggt sig beslut på, säger han.

Även Nya Moderaterna i Hedemora har lämnat en alternativ budget för 2013. Utbildnings- och omsorgsnämnden är de två områden där deras budgetförslag skiljer från majoritetens. Bland annat vill man avveckla en LSS gruppbostad, minska antalet vikariebeställningar med tio procent samt minska antalet områdscehefer till tre från och med den 1 juli 2013. Moderaternas budgetförslag för omsorgsnämnden skulle därmed landa på 279 221 miljoner kronor, till skillnad från kommunfullmäktiges tilldelade ram på 272 933 miljoner kronor.

Dessutom vill (M) bland annat att äldreboendet Granen flyttas till Tyllingstrand och att kommuen inleder en utredning som syftar till att lass-versamheten ska bedrivas i privat regi. Eftersom Martin Koch - gymnasiet inte längre kommer att erbjuda Hantverks- samt Restaurangprogrammet vill (M) att utbildningsnämndens budget ska utökas med 300 00 kronor på halvårsbasis för eventuella elever som väljer att gå de programmen på annan ort. Ytterligare 450 000 kronor per halvår föreslås för fem elever på Byggnads - och anläggningsprogrammet med inriktning på gruvnäringen, för praktik i Filipstad.

– Vi säger också nej till flytt av Musikskolan, säger Melker Andersson och menar att den kostnaden kan tas igen på minskade OH-kostnader, som enligt SCB är högre per elev i Hedemora än i andra jämförbara kommuner.

– Dessutom vill vi utöka investeringsbudgeten med 369 000 kronor för en elektronisk informationstavla vid riksvägen.