Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna förskolan Myran på Bullermyren stänger

/
  • Vikarien Kajsa Schütt, till vänster, och föräldern Lilian Andersson med namnlistan som barnfamiljerna skrivit på för att de vill att Borlänge kommun tar över öppna förskolan Myran på Bullermyren, som studieförbundet Bilda beslutat att lägga ner.
  • – Tråkigt att bästa öppna förskolan i Borlänge läggs ner. Fin lokal, ligger bra till på Bullermyren och här finns många leksaker, säger föräldern Lilian Andersson, närmast, med Kajsa Schütt bredvid.
  • Studieförbundet Bilda har valt att lägga ner öppna förskolan Myran, högst upp på Hagavägen i Borlänge, från årsskiftet.

Öppna förskolan Myran sjunger på sista versen. Studieförbundet Bilda tänker inte driva verksamheten efter årsskiftet.
– Våra besökare, barnfamiljerna, skriver på en namninsamling för att Borlänge kommun ska ta över, säger vikarien Kajsa Schütt.
Ett kommunalt övertagande är inte aktuellt.

Annons

Föräldern Lilian Andersson har kommit till öppna förskolan Myran för att låta sonen Razmus leka.

– Tråkigt att bästa öppna förskolan i Borlänge läggs ner. Fin lokal, ligger bra till på Bullermyren och här finns många leksaker.

Hon har givetvis skrivit på namninsamlingen. Fler föräldrar tänker komma och skriva på innan listan överlämnas till barn- och bildningsnämnden, fast det är studieförbundet Bilda som lägger ner.

– Vi blev väldigt förvånade när Bilda skickade ett mail att de hoppar av och inte söker driftbidrag för nästa år, säger Outi Tirkkonen på bildningsförvaltning.

– Vi hade räknat med att de skulle fortsätta driva Myran med de drygt 300 000 kronor de har i kommunalt bidrag.

Bilda Gävla-Dala ger bara kommentaren att de har långtidssjukskrivna och svårt att hitta en pedagogiskt utbildad för verksamheten.

Med lapp om stängning på dörren tackar Bilda föräldrarna för "två fina år tillsammans".

Vikarien Kajsa Schütt som rykt in i berättar att Myran har 5-6 stammisar till barnfamiljer. Ibland kommer fler. Ibland färre. Hon framhåller onsdagarna då unga föräldrar upp till 24 år med barn träffats i lokalen. Hon har inget svar vart föräldrarna ska vända sig i fortsättningen.

Kenth Carlsson, en av skolområdescheferna, låter oss förstå att Borlänge kommun inte har någon skyldighet att driva öppna förskolor och tänker inte ta över. Kommunen har sin familjecentral i Jakobsgårdarna samt ger driftbidrag till Unga Örnars öppna förskola i Tjärna Ängar. I Borlänge finns även öppna barnverksamheter inom Svenska kyrkan.

– Vi har haft turen att två föreningar bedrivit fristående öppna förskolor, men nu har Bilda hoppat av, säger han.

– Inget är hugget i sten men familjedaghemmen, dagbarnvårdarna, har behov av att träffas i större grupper. Där kan Myrans lokal bli aktuell. Det har även lekts med tanken om en kommunal förskoleavdelning, men små enheter är sårbar ur personalsynpunkt.

Annons