Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Opplimen tar plats på vandringskartan

Leksand har begåvats med ytterligare en sjönära vandringsled. Lördagens invigning av "Opplimen runt" lockade en hel del folk. Kommunalrådet Ulrika Liljeberg klippte det röda bandet.
– Det är invigning av en ofärdig "Opplimen Runt", säger fågelklubbens ordförande Staffan Müller.

Folk kom i stora skaror för att få vara med om invigningen vid badplatsen. Anledningen till att vandringsleden inte var helt klar var att tre dumpers havererat. Det betyder att den sista sträckan av den fyra kilometer långa vandringen inte belagts med stenmjöl.

Arrangörer vid Opplimen på självaste "Fågelskådningens dag" var förutom kommunen Leksands fågelklubb, Studiefrämjandet och byarna runt Opplimen.

Vandringsleden runt Limsjön känner alla till. Även leden vid Västannortjärn är bekant, men det finns ännu fler. Den senaste i raden är alltså vandringsleden runt Opplimen. En vacker vandring och lördagen kryddades med ett stopp vid Sångs där Sjugare by serverade korv och kaffe och Gun-Britt Berggren berättade om Karlfeldts gård.

Ulrika Liljeberg talade kring kommande prinsessdop och om kronprinsessbröllopet för ett par år sedan. Leksands gåva var då stigen på Åkersön med konstnärliga inslag kallat "Se människan". Med det ville Liljeberg ha sagt att Leksand vill göra naturen tillgänglig för alla.

– Naturen ska vara fri och öppen.

Hon hoppades samtidigt på kungligt deltagande när "Se människan" invigs senare under året.

Fyra kilometer vandring runt Opplimen betyder motion och en vacker naturupplevelse. Leden går genom de genuina byarna med en kilometer i obanad terräng med spångar och broar.

– En läcker promenad, tycker Staffan Müller. Och så är det väldigt fågelrikt här. Det finns storlom och knölsvan bland annat.

Nu är det Fågelskådningens dag, menar Müller vidare. Inget politiskt snack, skämtar han.

– Njut av dagen.

Samtidigt passade han på att slå ett slag för nästa projekt.

– Vi håller också på med Hundhagen Runt. Där blir det invigning i maj nästa år.

Fotnot: Kommunen har satsat 100 000 kronor på vandringsleden runt Opplimen. Lägg därtill 150 000 kronor från staten och fina insatser från folket i byarna Sätra, Bodlindor och Sjugare.