Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppigårds vill brygga mer och anställa fler

HEDEMORA Törsten efter Oppigårds öl tycks vara svår att släcka. Förra året bryggdes 1,1 miljoner liter: Nu vill företaget bygga ett nytt bryggeri för en sexfaldigad produktion och som kan ge minst 15 nya jobb.

Annons

Redan efter påsk ska Oppigårds att utöka personalstyrkan från åtta till tolv personer. Förutom personal till produktionen ska mikrobryggeriet för första gången anställa en person som sköter administrationen.

– Det administrativa har legat på mig. Men att leda ett expanderande företag och samtidigt planera nyinvesteringar gör att jag behöver avlastning, säger Oppigårds vd Björn Falkeström.

Företaget har köpt insomnade IK Grims fotbollsplan nära bryggeriet i Ingvallsbenning.

Här planerar Oppigårds ett nybygge på 2000 kvadratmeter. Det ska rymma en produktionslinje där man på ett par års sikt ska kunna brygga sex miljoner liter öl per år. När det är i drift räknar man med ett personalbehov på omkring 25 personer.

– Vi väntar på bygglov från kommunen och ett miljötillstånd från länsstyrelsen. Det senare verkar vara en tidsödande process, säger Björn Falkeström.

Först var planen att man skulle bygga ett gemensamt reningsverk med Hedemora Energi för utsläppen till Lustån. När besluten där drog ut på tiden satsar Oppigårds nu i stället på ett eget reningsverk.

– Allt hänger på miljötillståndet. Säger länsstyrelsen nej blir det givetvis inget nytt bryggeri och inga nya jobb, säger Björn Falkeström.

Nya spännande ölsorter är Oppigårds signum. Öl som regelmässigt brukar toppa bästa-öl-listor och ge medaljregn på ölmässor. Nyligen släpptes alen Fatboy Brown till Systembolaget, några fler nyheter mäktar bryggeriet inte med i år.

– Det är synd för det är experimenterandet och de nya sorterna som driver mig och de andra bryggmästarna. I år har vi fått koncentrera oss på att klara volymerna, säger Björn Falkeström.