Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Opinionsframgång förvånar inte Edenhager

Sverigedemokraterna når nya rekordnivåer i väljarsympatier. Länsordförande Marie Edenhager är glad, men inte överraskad.
– Nej, inte alls. Vi har en längre tid känt av en stark medvind, i landet såväl som lokalt i Dalarna, säger hon.

I United minds opinionsmätning når partiet sina högsta opinionssiffror någonsin, 11,2 procent. Det är näst intill en fördubbling jämfört med valresultatet 2010, som var 5,7 procent. I förra veckan redovisade även Demoskop rekordhöga nivåer för partiet.

– Flera undersökningar visar att vi går uppåt i väljaropinion. Jag tror att flera faktorer spelar in. Dels har vi medvetet jobbat hårt för att försöka föra ut vår politik. Jag tror att allt fler betraktar oss som ett brett parti. Vi ses allt mer som ett alternativ. Sedan tror jag att samhällsutvecklingen bidragit till att invandringsfrågan fått en större tyngd när folk ska välja parti. Jag tror också att vår plats i riksdagen gjort att partiet fått en ökad generell legitimitet bland människor, säger hon.

Partiet ser effekter även lokalt. Antalet medlemmar i länet har ökat.

– Inte minst i min egen hemkommun Borlänge, där vi just nu har en stor nyrekrytering, säger Marie Edenhager.