Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har en turismvänlig regering

Annons

Svar till Christer Gruhs Signerat den 2 mars

Visst är det fantastiskt! I 12 år satt socialdemokraterna vid makten och blundade för turismens möjligheter. I den första borgerliga budgeten på 12 år, som för övrigt tog 10 dagar att skriva, halverade alliansen skidliftsmomsen! Det visar på att vi nu äntligen fåt en regering som inser potentialen hos turismen.

Jag som gammal kock och verksam inom turismbranschen har en stor passion för dessa frågor, därför är det kul att se Christer Gruhs artikel om att "Vasaloppet är större än VM" (fredagstidningen).

Han har ju så rätt, Vasaloppet är större än VM! För Vasaloppet betyder så mycket mer än vem som vinner ett eller flera lopp. Vasaloppet står för vi-känsla, en tro på att den lilla bygden kan bära ett arrangemang i en storlek som inte går att jämföra i Sverige och för en historia som är alldeles speciell. Det står även för en stor del av Moras och norra Dalarnas framtid.

50 000 deltagare som bor, äter och shopar i Mora, Älvdalen och Sälen betyder mycket pengar som kommer in i kommunerna. Utan Vasaloppet skulle dessa kommuner inte kunna erbjuda den service den ger till sina invånare, det skulle vara döda orter.

Just därför är det så viktigt att turismen får förutsättningar att växa och skapa arbeten i Dalarna. För att vi ska kunna få skattepengar och inflyttning, så vi kan utveckla vårt län. Regeringen jobbar med dessa frågor, halverad skidliftmoms, säsongsanställning som anställningsform slopas inte, Malun-Sälen fick byta namn och flygskatten infördes inte.

Men det finns mer att göra. Turismen omsatte förra året mer än 200 miljarder och sysselsatte fler än 130 000 människor i Sverige, och bara kring Siljan så omsatte turismen 2,09 miljarder och sysselsatte 1493 människor.

Dalarnas framtid kommer att avgörs efter hur väl vi tar tillvara på turismens möjligheter.

PATRIK FORSLUND , moderat riksdagsledamot från Mora

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons