Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver ändra vår syn på EU!

Annons

Summan av varor och tjänster som produceras i ett land mäter vi i bruttonationalprodukt, BNP. Bryter vi ner detta på länsnivå så framgår tydligt hur beroende vi i Dalarna är av att ha en konkurrenskraftig industri eftersom det bara är Kronobergs län som är mer beroende av en fungerande varuexport än vi i Dalarna. Vi kommer alltså på andra plats. Tänker vi då på att vi har en industri inom bland annat stål, papper och trä, så vet vi också att vi har behov av energi till ett vettigt pris.

Med facit i hand finns det nog en och annan som funderar över om besluten att sälja ut tidigare ägda kraftanläggningar var så kloka. För dagens problem med elmarknaden är att den inte är fri. Det finns i dag för få aktörer som inte behöver anstränga sig över hövan för att producera mer energi. Principen är densamma som för de oljeproducerande länderna, sjunker priset så skruvar man igen oljekranen lite och priset går upp.

Här kommer det andra viktiga skälet in och det är miljön. En fråga som enligt min uppfattning drivits på tok för lokalt. De flesta i Dalarna är kritiskt inställda till EU. Detta synsätt är nu hög tid att förändra. Oavsett vad man initialt tycker om EU så måste vi nu acceptera att vi är medlemmar och se till att vi samarbetar. Naturligtvis ska Sverige gå i täten för att förbättra miljön, men Sverige står för 0,25 procent av växthusgaserna. Då krävs en politik som inser att vi behöver EU och ett samarbete med övriga världen för att vi ska bli vinnare.

Låt oss ta exemplet på råstålsproduktionen där det är tydligt att produktionen ökar kraftigt i länder som inte har några åtaganden enligt Kyotoavtalet. År 2000 var andelen 55 procent för att år 2006 ha ökat till 67 procent i dessa länder. Inom EU producerades år 2000 22 procent av råstålet i världen, för att år 2006 ha sjunkit till 16 procent.

Ur detta framgår tydligt att lösningen inte är att lägga orealistiska krav på vår industri. För om produktionen flyttas till länder med sämre produktion ur miljösynpunkt, så har vår politik bidragit till en försämring av miljön.

Elpriset är för basindustrin ofta är viktigare för konkurrenskraften än lönerna. Då kan vi inte fortsätta leva i en elvärld vi kallar för avreglerad samtidigt som politiken har satt stopp för utbyggnad av kärnkraft och till stora delar även vattenkraften. Här behövs en uppgörelse över blockgränsen för att det ska bli tydliga och långsiktiga spelregler. Vi måste trygga vår basindustris behov av energi för att klara den globala konkurrensen och då är det den stora globen som gäller. Vad jag förstått så vill industrin åter investera i produktion av el och fler aktörer skulle vara mer än välkommet.

ULF BERG.

Ulf Berg är riksdagsledamot från Avesta för moderaterna på dalabänken.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons