Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför stoppade Gehlin inte kommunen 2008?

Annons

Maria Gehlin (Falupartiet) skrev 25/9 under rubriken "Politikerna i Falu kommun försöker lura friskolorna".

När Maria Gehlin, då Wilje, var ordförande för skolnämnden, beslutade nämndens presidium att Falu kommun inte skulle kompensera friskolorna om kommunen överskridit sin budget. Kommunen skulle inte heller ge ersättning för överkapaciteten av personal och lokaler som fanns. Falu kommun ansåg att man skulle behålla ett antal lokaler och personal eftersom kommunen hade skolpliktsansvar och man såg en fara i att friskolorna med kort varsel skulle lägga ned sin verksamhet. I stället gav man friskolorna en hög skolpeng och bidrog till att flera av kommunens friskolor kunde ta ut en rejäl vinst under många år. Med den motiveringen hade kommunen under många år behållit både fler lokaler och personal än det fanns behov av. Pengar som kunde ha gått till undervisning av elever gick till att betala bland annat lokaler och till löner. Kommunen hade inte tolkat lagen som säger att friskolornas egna kostnader för lokaler ska kunna ersättas om kommunens kostnader är för höga.

Kommunen och Gehlin ansåg också att Falu kommun inte skulle särredovisa sitt bidrag till friskolorna och ytterligare försvåra för allmänhet, politiker och friskolor att kunna följa upp att skolpengen delas ut på lika villkor. De numera lagstadgade särredovisningen (Skollagen) skulle upplysa hur mycket pengar som kommunen fördelade på undervisning, läromedel, skolhälsovård, måltider, administration och lokalkostnader. Kommunen tyckte också att vissa gymnasieprogram inte skulle få den ersättning som de var berättigade till eftersom kommunen ansåg att flera friskolor inte hade lika mycket lokaler som Falu kommun hade. På grund av att Falu kommun hade för många lokaler under flera år fick därför friskolorna för hög ersättning.

Folkpartiet och friskolorna undrar varför inte Gehlin stoppade Falu kommun 2008. Hennes uttalande kan inte anses trovärdigt i frågan eftersom hon nu helt bytt åsikt.

Åsa Nilser

Folkpartiet Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons