Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommartid = orostid för väldigt många barn

Annons

Alldeles för många barn växer upp i hem där andra saker än bad, utflykter och resa med familjen prioriteras. Barn och unga som än en gång tvingas uppleva en sommar där mamma eller pappa dricker mer alkohol än vanligt. Vuxnas drickande ökar ordentligt när arbetet inte måste skötas.  

Alkoholkonsumtionen har ökat kraftigt sedan mitten av 90-talet och därmed har också missbruket ökat. Ett ökat missbruk betyder att fler barn får uppleva en berusad mamma eller pappa. Det finns gamla beräkningar som pekar på att omkring 200 000 barn i Sverige växer upp i missbruksmiljö. Sannolikt är den siffran högre i dag.  

När mamma eller pappa missbrukar får oftast barnen ta ansvaret där hemma. De får en vuxenroll som de inte ska behöva ta på sig. Missbruksmiljöer innebär också att många barn dessutom upplever våld i familjen. Barn behöver förutsägbarhet och struktur och det får de sällan i ett hem där ett missbruk överskuggar annat i tillvaron.  

Att växa upp med missbrukande föräldrar gör barnen osynliga. Att mamma eller pappa dricker för mycket är den stora hemligheten som de inte vill att någon annan ska känna till. De unga berättar om känslor av skuld och skam. Att det är deras fel att mamma eller pappa dricker alkohol. Vuxenvärlden får inte tillåta barn att växa upp under sådan press. Vi måste erbjuda alla barn rätt till en trygg uppväxt.  

Det vanliga sociala skyddsnätet som finns runt barnen under skolterminerna finns inte under loven. De blir hänvisade till hemmet och det som utspelar sig där. Har man då en mamma eller pappa som mår psykiskt dåligt eller missbrukar så blir tiden hemma ännu mer påfrestande under lov än under terminerna.  

Bris kommer också att vara tillgängligt för barn under sommaren. Men det behövs andra stöd också, Vi vet att många kommuner och landsting ser till att verksamheten fungerar även om det sker i andra former än under höst, vinter och vår. Många gömmer bort att berätta detta för barnen. Släktingar, idrottsledare och andra föreningsledare kan göra stora insatser för barnen genom att bry sig om, fråga hur det står till och ordna olika aktiviteter. Läger och andra sommaraktiviteter är bra för alla barn och särskilt då för barn som far illa i sin hemmiljö. För dem betyder fritidsgårdens eller föreningens aktivitet eller ett läger i helnykter miljö en andhämtningspaus som de så väl behöver.  

Vi uppmanar kommunerna att direktinformera barn och unga om de möjligheter som finns att få ett bra sommarlov.

* Se till att det finns någon familjecentral i kommunen som fungerar under sommaren.

* Berätta om sommarlägren.

* Tala om vilka stödpersoner som kan finnas tillgängliga.

* Sprid information om vilka föreningar och andra som kan erbjuda goda alternativ.  

Vi måste se till att prioritera verksamhet för barn och ungdomar - erbjud alla barn bra aktiviteter under sommaren!

INGELA THALÉN

CARINA ERIKSSON

ANNA CARLSTEDT

KATERINA JANOUCH

Ingela Thalén är förbundsordförande i Bris (barnens rätt i samhället). Carina Eriksson är förbundsordförande IOGT-NTOs Juniorförbund, Anna Carlstedtär vice ordförande IOGT-NTO och Katerina Janouch är författare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons