Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Penningtvättens förlorade land?

Annons

Det är en lucka i lagen som gjort det möjligt att starta svenska sparkassor i aldrig sinande ström. Det finns en anmälningsplikt till finansinspektionen (fi) men fi ha ingen insyn. Detta faktum gör att många människor är i god tro. Det är lätt att få för sig att eftersom fi är inblandat så är det också rumsrent.

Men så är alltså inte alla gånger fallet.

Det finns till och med företag som "säljer" svenska sparkassor. Det rör sig ju om viss bankverksamhet men som inte regleras enligt gängse banklagar. Dessa sparkasssor med tjusiga hemsidor, gärna på engelska och med engelska namn som låter respektingivande, meddelar kunderna att här kan man sätta in pengar. Räntan är hög men det är upp till varje kund att själv meddela Skatteverket hur stora ränteinkomsterna är för sådant befattar sig inte sparkassan med.

Så den som har svarta pengar ser antagligen en bra möjlighet att både placera och tjäna pengar utanför Skatteverkets räckvidd, oberoende av i vilket land man bor. Andra länder ser inte med så blida ögon på denna svenska tvättautomat.

Det innebär också att den som blir blåst på pengarna har inte precis enkelt att få tillbaka slantarna. Det är snart tio år sedan finansinspektionen fick ögonen på denna företeelse. Formellt fanns inget att invända. Registrering var korrekt och i firmanamnet fanns ordet sparkassa. Men marknadsföringen angav snarare att det var fråga om bankverksamhet med mycket hög avkastning.

Men sparkassornas säte måste vara Sverige och därför finns antingen en fiktiv adress eller en verklig men då troligtvis bara som en postlåda. En svensk finns vanligen också med i handlingarna antingen som bara delgivningsbar eller också som firmatecknare och/eller styrelseledamot.

År 2000 försökte regeringen strama upp bestämmelserna men detta medförde tydligen inte några större förändringar. Sparkassorna florerar fortfarande och därför har nu finansmarknadsminister Mats Odell (kd) fått upp ögonen för förhållandena. Odell vill tillsätta en utredning för att se om reglerna för sparkassorna behöver skärpas.

Odells initiativ hälsas med tillfredsställelse. Sverige som ett land för penningtvätt och skumma transaktioner skadar vårt anseende. Sparkassorna var ett bra alternativ förr i världen då bankerna dikterade villkoren och de små låntagarna mer betraktades som något nödvändigt ont i bankernas ögon.

I dag är det annorlunda. Efter den stora bankkrisen fick bankerna en ödmjukare inställning och förstår numera att små låntagare också är kunder som måste behandlas väl. Även privatpersoner kan med framgång förhandla om lånevillkoren, inklusive hur hög ränta man måste betala.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons