Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omförhandla EU-medlemsskapet

Annons

I media kan man läsa om moderata riksdagsmän, som på jägarmöten gnäller för att EU lägger sig i jaktpolitiken. Det är smått komiskt men inte för att budskapet är fel. Tvärtom, det är självfallet helt absurt att EU bestämmer hur en stat ska förvalta sin vargstam. Men Sverige är ingen suverän nation längre. Vi är inte herrar i vårt eget hus. Viltförvaltningen regleras i habitatdirektivet, en EU-lagstiftningsakt som Sverige är bundet av. Och M tillhör de främsta tillskyndarna för denna rätts-ordning.

Ska vi ha det så här? Ja, säger de som tror på Europas förenta stater. Vad har M, och övriga EU-entusiaster, gjort för att Sverige självt ska få bestämma när det gäller exempelvis jaktfrågor? Ingenting. Direktivet ger EU bestämmanderätt över svensk viltförvaltning. Riksdagens beslut har då ingen betydelse. EU-direktiv gäller före svensk lag. Måste vi ha det så här? Nej säger Junilistan. Vi bör slå vakt om nationalstaten.

När Sverige gick med i EU 1995 fattades ungefär 2/3 av besluten av de nationella parlamenten och en 1/3 av EU. I dag är förhållandet det motsatta, d v s 2/3 av besluten fattas i Bryssel. Våra lagar stiftas i Bryssel, inte av den svenska riksdagen, trots att vår grundlag stadgar att all offentlig makt utgår från folket. Regeringsformens ord betyder inget numera. Riksdagen, vår högsta demokratiska instans, ägnar sig åt översättning av EU-lagstiftning till svensk lag.

Junilistan går därför till val med kravet att Sverige ska omförhandla EU-medlemskapet. Vi vill att Sverige säger bestämt nej till EU:s utveckling mot en politisk union. EU ska syssla med den inre marknaden och den fria rörligheten. Makten över övriga frågor ska återföras till svenska folket, som ska ta ställning till ett nytt EU-fördrag i en folkomröstning. Politisk makt ska inte kunna flyttas från Sverige till Bryssel utan folkomröstning. Vi väljer våra företrädare till riksdagen för att de ska fatta beslut å våra vägnar, inte för att de ska överlämna makten till EU:s byråkrater. Vi måste kunna utkräva ansvar.

Svenska folkets rungande nej till euron i folkomröstningen 2003 var ett klokt beslut som har tjänat oss väl. Men Sverige är formellt bundet av EU-fördraget att byta kronan mot euron. Junilistan vill att Sverige, liksom Storbritannien och Danmark, ska ha ett tydligt formellt undantag. Vi vet ju i dag att euron kommer att innebära ytterligare maktöverföring till EU för att valutan ska kunna fungera.

En överväldigande majoritet av svenska folket är mot att ge upp Sveriges självständighet och därmed i praktiken folkstyret. Tvärpolitiska Junilistan ställer upp i EU-valet för att ge svenska folket möjlighet att uttrycka sitt ogillande av landets EU-politik genom att där rösta på Junilistan och sedan i riksdags-valet rösta på det parti de står närmast i övriga politiska frågor.

Torbjörn Aulin

Kandidat för Junilistan i EU-valet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons