Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommar med positiva inslag

Annons

Min egen sommarby är också redo. Hus som stått mörka och tomma på folk under den långa vintern lever upp igen. På den eljest lugna byvägen ökar biltrafiken som varvas av unga och ystra trafikanter på moped. Stockholmarna till fots bär på sina kastspön med en stolthet som om de vore övertygade att laxen eller harren stod nedströms Fänforsen och väntade på just deras lockande bete.

Granngårdens västmanlänningar visar stolt upp sin Oscar, bekräftande att gårdens fjärde generation utökats och inte längre enbart omfattar lilla Linn och Ida. I den ljusa sommarkvällen är det lätt att föreställa sig hur gammelfarfar/morfar i sin himmel myser inför åsynen av den växande och obrutna länken till byn och gården.

Barn är livet och för en kort stund erinrar jag mig förra veckans märkliga spårvagnstur i Hiroshima i japan. Vi svenskar var alla tagna av upplevelsen av besöket i museet som dokumenterat det fasanfulla atombombsangreppet mot Japan den 6 augusti 1945. Klockan var 8.15 när bomben utplånade nästan allt levande i Hiroshima. Barn och gamla var bland de första offren.

Många av oss i sällskapet var fortfarande försjunkna i tankar när spårvagnen stannade vid en station och ett 20-tal barn invaderade en av vagnarna i tåget. De livfulla fem-sexåringarna fick oss på gott humör. Först såg de på oss västerlänningarna som om tåget invaderats av utomjordingar. Men sedan Bertil Danilels slitit av sig Leksand Star-kepsen och låtit de förundrade småttingarna stryka med händerna över leksandsflinten, var alla reservationer som bortblåsta.

Barnen blev snart så uppspelta över den oväntat initiativrike utlänningen att dagisfröken inte hade en chans att föra befäl. Barnens skratt och stoj hördes genom alla vagnar. Åt de glada upptågen i "svenskvagnen" började också allt fler inhemska resenärer både le och skratta. Jag log också själv och fick samtidigt en inre bild av Rune Lindström som Nalle Puh i tv. Det fanns faktiskt likheter mellan Daniels och Lindströms sätt att agera.

I dag är det midsommarafton. Det blir ett lugnt och fridfullt firande. Förmodligen var upp till någon av fäbodarna, Tyrsberget eller Lövberget, för att delta i majstångsresandet. Efter alla uppväxtårens midsommarfirande i fäboden är det tradition att återvända också som vuxen. Jag behöver endast sätta ned foten på fäbodgatan för att minnena ska välla över mig. De är ljusa och berör på ett sätt som är svårt att förklara för en oinvigd.

Normalt reser vi den egna majstången i Forsens by på midsommardagen. Men 2007 är inget normalt år. Vi gläds inte bara över att Björbo, mot alla odds, återfått sin livsmedelsbutik, vi skänker också varma tankar till Helene och Pontus som gifter sig i Floda kyrka på midsommardagen. Det är för deras skull som byn senarelägger majstångsresningen till på söndag.

Halva byn är involverad i bröllopsbestyren och det vore ingen smart idé att konkurrensutsätta majstångsresningen med ett bröllop. Midsommar firar vi varje år, men sällan står en kulla med påbrå från vår by som brud i kyrkan. Därför är det inte med någon känsla av uppoffring som vi i stället reser vår stång och dricker vårt midsommarkaffe på söndag.

Det är blott ett bevis på en pragmatisk bygemenskap.

Trevlig midsommar!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons