Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lös konflikter med hjälp av religion!

/

Annons

Vi lever i ett land som nästa år räknar 200 år av fred. Sverige är ett land som ligger i topp i internationella rankingar om välstånd, jämställdhet och utbildning. Vi har sett en utveckling i sekulär riktning. Många verkar tro att religion är en orsak till konflikt och våld.

Den slutsatsen stärks av vad vi ser från konflikter i till exempel Irak, Indonesien och Centralafrika. Vi hör mycket om islamistiska extremister, barnsoldater i Herrens befrielsearmé och så vidare. Vi vill förstå vår omvärld, därför griper vi gärna efter de förklaringar som ligger närmast till hands. Men vår omvärld är komplicerad och förklaringarna till människors lidande är många.

I år har därför Kyrkornas globala vecka temat "Helig fred – tro som fredskapare". Vi är många som vill öka kunskapen om religionens roll i vårt samhälle. Vi lutar oss inte bara mot vår egen erfarenhet av religionen som mötesplats för dialog och själavård, vi lutar oss även mot en folkbildningstradition som bar medborgarrättsrörelsen i USA och bidrog till att göra slut på apartheid i Sydafrika. Vi lutar oss också mot vetenskaplig forskning som visar hur religion används av olika sidor för att mobilisera stöd i konflikter som egentligen handlar om politiskt inflytande och materiella resurser.

Självklart kan religiösa motsättningar förstärka en konflikt. Men de flesta religioner har långa traditioner av konfliktlösning med tydliga kopplingar till mänskliga rättigheter. Det är denna kunskap och dessa erfarenheter vi vill lyfta – de säger så mycket mer om religion än vad krig gör.

Fredspristagare som Dalai Lama, Aung San Suu Kiy och Leymah Gbowee är exempel på hur religion inspirerat till social förändring samtidigt som det gett personlig styrka. Visionära religiösa ledare söker ofta samarbete över gränserna och inspirerar till dialog.

I Sverige behövs ökad kunskap och dialog om hur religion kan bidra till ett mer effektivt utvecklingsarbete både internationellt och lokalt – särskilt när oro runt om i världen medverkar till att våra kommuner och vi själva nu behöver bereda plats för människor i utsatthet.

Världen är religiös och det är dags för Sverige att ta religionen på allvar.

Peter K Sjögren

Life & Peace Institute

Karin Wiborn

Sveriges kristna råd

Eva Christina Nilsson

Svenska missionsrådet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons