Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ylva Thörn: "Avtalsrörelsen avgör nästa val"

Annons

I förra avtalsrörelsen tutade Kommunal i stridstrumpeten och viftade med parollen "vi tar fajten". Fajt fick man förvisso. Men strejken medförde inte riktigt vad många medlemmar hoppats på.

En intressant tendens är att fackets medlemmar allt oftare uppfattar socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker som rena arbetsgivarerepresentanter. Inte som partibröder och -systrar. Så har det länge varit i Borlänge, där kommunalrådet Peter Hultqvist (s) i rollen som ganska hårdför arbetsgivare mött de vårdanställdas representanter vid förhandlingsbordet.

LO-fackets traditionella lojalitet mot det socialdemokratiska partiet befinner sig således under omprövning.

"Avtalsrörelsen avgör nästa val" utropade Kommunals ordförande Ylva Thörn med största möjliga rubrikstil i Tiden i förra veckan. Avsikten var givetvis att sätta lite press på socialdemokratin, inklusive regeringen Persson. Utöver det akut propagandistiska uppsåtet inför en viktig avtalsrörelse, avslöjar utspelet påtagligt ändrade relationer - en sviktande lojalitet - mellan LO-fack och s-regering.

Lågavlönade kvinnor med slitsamma jobb utgör en mycket stor medlemsgrupp hos Kommunal. Ylva Thörn säger att uppkomsten av ett nytt feministparti är snubblande nära. Om inte Kommunal den här gången får igenom sina krav, kommer väldigt många kommunalare att rösta på detta feministparti i valet nästa år

"...det kan vara alternativet till att inte rösta alls!" utropar partianslutna Ylva Thörn i Tiden.

Kommunalbasen anklagar socialdemokraterna. för att syssla med en "elitistisk feminism", som nonchalerar de lågavlönade kvinnornas problem.

På tal om jämlikhetspolitiken i stort, säger Ylva Thörn i Tidens mycket läsvärda intervju:

"Många upplever att vardagspolitiken och de politiska visioner, som till exempel Göran Persson talar om, inte hänger ihop."

I sanning hårda ord från en partiansluten socialdemokrat och förbundsordförande i LO-facket.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons