Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wanjas båda stolar

Annons

LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin kan inte med bibehållen trovärdighet samtidigt vara ledamot av regeringspartiets styrelse och dess verkställande utskott, anser socialdemokratiske veteranen Svante Pedersson, Falun, i sin nyutkomna skrift LO-rörelsens framtid.

Det undersökande SVT-programmet Uppdrag granskning synade häromveckan LO-förbundet Kommunal i sömmarna.

Där avslöjades hur förbundsledningen genom landsorganisationens traditionella band till det socialdemokratiska regeringspartiet nödgas "sitta på två stolar". Frågan väcktes:

Vems ärenden går Kommunals ledning?

Företräder ledningen medlemmarnas intressen?

Eller agerar man efter s-regeringens och s-märkta makthavares önskemål inom kommuner och landsting?

De senare spelar i realiteten en ren arbetsgivarroll gentemot fackets representanter vid förhandlingsbordet. Om detta fackliga dilemma har tidningen skrivit förr såväl på nyhets- som ledarplats.

De gamla banden mellan regeringsparti och LO-fack består, trots att kollektivanslutningen av fackets medlemmar till SAP för länge sedan avskaffats. Dubbelspelet fortsätter.

SAP och LO-veteranen Svante Pedersson i Falun tillhör rörelsens teoretiker med en rad böcker och skrifter bakom sig. Han har nyss utkommit med debattskriften LO-rörelsens framtid.

Ett kapitel har titeln LO-ordförandens dubbla roller - ett demokratiproblem. Pedersson talar om ett dubbelt demokratiproblem:

"Partimedlemmar kan anse att sådan kritik (mot regeringen. reds anm.) av Wanja Lundby-Wedin, som är ledamot av partistyrelsen och verkställande utskottet, är ett illojalt agerande mot partiet. Men LO-medlemmar kan anse att hon inte levt upp till rollen som deras främste företrädare, om hon av lojalitet mot partiet och regeringen avstått från att uttala sig i en fråga av vitalt fackligt intresse."

Pederssons kärva slutsats är att LO:s ordförande inte kan sitta i regeringspartiets ledning.

Det kan vi hålla med om. Hur skulle det låta om ordföranden för TCO- eller SACO-facket samtidigt satt i partiledningen hos folkpartiet, kristdemokraterna eller moderaterna - kanske dessutom under en period av borgerligt regeringsinnehav?

Avslutningsvis påpekar Pedersson hur sammankopplingen av fack och parti effektivt försvårar en starkare samverkan mellan LO och den opolitiska tjänstemannarörelsen.

Vilket eljest skulle vara naturligt.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons