Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst finns det ideella krafter

Annons

Du som ger dig ut i Dalarnas fantastiska sommarhage möter dem över hela länet: Jag tänker på alla dessa tusentals människor som ställer upp av hela sitt hjärta för "sitt" arrangemang och sin bygd.

De offrar semestern och annan ledighet för att vi andra ska kunna komma till deras festplatser och olika arenor och njuta av det fantastiska utbudet, i stort och smått.

De fanns i hundratal vid spelmansstämman i Bingsjö, vid Musik vid Siljan och vid Ingmarsspelen i Nås, för att nu ta några närliggande exempel från gårdagens arrangemang.

Många av dessa ideellt arbetande män och kvinnor, unga och gamla, har också jobbat i flera veckor inför det genomförande som nu sker. Återställningsarbetet tar de också på sig!

I dessa dagar då det inte minst i denna tidning förekommer en viktig debatt och intensiv debatt om hur kommunernas och landstingets pengar används till lokal och regional kultur, känns det angeläget att få säga att våra arrangörer är helt beroende av dessa människor som ställer upp utan tanke på ersättning. Kaffe och en macka brukar vara en vanlig belöning för flera timmars slit.

Ofta hör vi i debatten att de ideella krafterna har försvunnit. Men så är det faktiskt inte. I hundratals organisationer över hela vårt län jobbar människor fortfarande utan tanke på någon ekonomisk ersättning. Sommar som vinter.

Vasaloppet i Mora och skidspelen i Falun skulle aldrig kunna genomföras utan tusentals volontärer. Folkmusikfestivalen i Falun i nästa vecka må ha miljonstöd från skattebetalarna, men genomförandet hänger ändå på om de frivilliga funktionärerna ännu en gång tar sitt ansvar. Det vet vi att de gör!

Jag vet av egen erfarenhet att det är känslan av delaktighet och gemenskap som är smörj-oljan i det enorma kraftfält som de ideella krafterna utgör. Alla som ställer upp har ett tydligt mål för sitt slit.

Det är min övertygelse att Dalarna skulle bli bra fattigt om det inte gick att uppbåda all denna kraft. Kanske är det rent av så att kommuner och andra bidragsgivare snart måste ta sig en funderare över om det går att framkalla ännu mer av

volontärtjänstgöring för att klara morgondagens omkostnader vid Dalarnas spelplatser.

Hur än framtiden ser ut tycker jag att både du och jag ska skänka alla dessa funktionärer en tacksamhetens tanke i sommar. Någon gång borde de få stå på Dalhallas scen och mottaga den fullsatta salongens jubel.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons