Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst är publiksiffror ett relevant mått

Annons

Förre kulturchefen i landstinget, Åke Sundberg, ger sig in i debatten om Dalateatern (kultur- och nöjessidorna i går). Hans argumentering och tidningsläsning imponerar inte.

Kulturredaktionen granskade SvD:s granskning av länsteatrarna (SvD 15/7) och begärde ut samma underlag som SvD använt från Kulturrådet. Resultatet redogjorde tidningen för i artiklar som Sundberg antyder tog för stort utrymme och hade fel utgångspunkter.

Utöver intervjuerna med politiker från skilda partier, däribland teaterns ordförande, fick teaterchefen generöst med utrymme för att ge sin bild av läget.

Slutligen tog såväl ledarredaktion som kulturredaktion till orda inom opinionsjournalistikens ram och gick ut med ett kraftfullt stöd för Dalateatern. Särskilt avvisade vi moderaternas regionala kulturpolitik.

Därför är det obegripligt att Sundberg skriver om ett vinklat underlag som grundval för att "ifrågasätta de offentliga bidragen".

Vi framhärdar: Först och främst måste Dalateatern ge god teater. Men publiksiffror är ett av flera relevanta mått på hur en länsteater lyckas. Kostnad per besökare är också ett relevant mått.

Vi vill att Dalarna ska få så mycket bra teater som det bara går för de pengar Dalateatern får.

Därför måste vi jämföra Dalateatern med andra länsteatrar - det borde vara självklart och okontroversiellt.

Sundberg lanserar förklaringen att Dalarna ska ha särskilt svaga lokala teaterföreningar. Men han skriver inte ett ord om att han vet att de är så mycket starkare i Västernorrland eller Västerbotten - och att länsteatrarna där därför får större publik och lägre kostnader per såld biljett. Sundberg förefaller inte veta mer än teaterordföranden Ann-Christine Östlund Bäckehag (s) om andra länsteatrars turnerande.

Sundberg vill utreda Riksteatern för att "den oftast konkurrerar med länsteatrarnas verksamhet". Vi tror att det är ett felaktigt argument och vi gläds åt att teaterchefen Astrid Assefa tycker som vi.

Det är allmänt känt att videon (numera dvd:n) höjt intresset för biograffilm. Aldrig gick så få på bio som strax innan videon gjorde sitt intåg i hemmen.

Riksteatern höjer på samma sätt intresset för teater i Dalarna - vilket tvärtom ökar Dalateaterns publik.

Mer läsning

Annons