Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa vid midsommartid

Annons

"I natt är du bjuden av dimman till dans, där Ull-Stina, Kull-Lina går."

Midsommarafton är enligt många vår bästa högtid. Ursvensk - i alla fall tror och hoppas vi det - när vi firar att sommaren äntligen kommit till vårt kalla land i norr.

Brev till ledarsidan

Dalarna är det landskap som många förknippar med midsommar, Sverige och numera symbolen för hela landet; dalahästen. Visan om midsommar har blivit något av en nationalsång. Den skrevs ursprungligen till Skinnarspelet, ett bygdespel som varje midsommar spelas i Malung, Dalarna.

Det är lätt att fira midsommar - i andra högtider finns det en massa traditionsfyllda regler och familjeritualer som är svåra att kombinera, speciellt i unga familjer. Medan midsommar är den första helg som tonårsbarnen drar hemifrån för att fira, alla "får" göra på sitt sätt och det enda som spelar roll är vädret. Och enligt prognoser ska helgen bli varm och då finns nästan inget att oroa sig för.

Visst kommer kanske många av de familjefria tonåringarna att dricka för mycket. En och annan grill kommer att övertändas och för många kommer att ha en snaps innanför västen innan de ger sig ut i trafiken. Men de flesta kommer att somna vid Svartrama damm där natten och mossan är len.

Trevlig midsommar!

Stina Morian

Nyttigt nervgift

Ledarsidan frågar vad vi tycker om giftbesprutning. Vad journalisterna "glömt" att tala om, när de fått en smaskig sak att rapportera om, är i vilka koncentrationer giftet sprids ut.

Brev till ledarsidan

Jag tror inte att Kemikalieinspektionen avsiktligt vill förgifta svenskarna. Det kan vara intressant att nämna att butulintoxin, som är ett av de farligaste gifter som vi känner till, i ytterligt små koncentrationer till och med injiceras i oss människor med ofarligt och gott resultat. Kanske skulle lite eftertanke före publiceringen vara lämplig. Men då gick ju pressen miste om en verklig "nyhet" så här i jordgubbstider.

Olle Wickbom

Hedemora

Svar direkt: Då politiska redaktionen inte vet hur farlig eller ofarlig kemikaliehanteringen är efterlyste vi läsarnas uppfattning om saken. På det sättet får man en debatt där många åsikter förhoppningsvis kommer att brytas mot varandra. mvh

Hans Lindquist

pol red

Mer läsning

Annons