Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt vem som utnämns till påve

Annons

Har det någon betydelse för det protestantiska sekulariserade Sverige vem som är påve?

Ja, i vår globaliserade värld spelar det faktiskt roll, och då inte bara för de cirka 200 000 svenska katolikerna.

Johannes Paulus gärning visar vad en påve kan betyda långt utanför kyrkans domäner.

Utan hans insatser och stöd för polska Solidaritet hade det sannolikt tagit längre tid för öststatskommunismen att falla samman. Det har bland andra Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov vittnat om.

Som alldeles nyutnämnd medlade Johannes Paulus och förhindrade krig mellan Chile och Argentina 1978. Han var över huvud taget radikal som antikommunist, pacifist och dödsstraffsmotståndare och bidrog därmed till en bättre värld.

Å andra sidan var han stockkonservativ och höll benhårt fast vid den katolska kyrkans traditioner. Han gjorde vad han kunde för att motarbeta radikala befrielseteologer i Sydamerika. Och synen på kvinnan, motståndet mot familjeplanering och preventivmedel var lika gammaldags.

Det synsättet har bidragit till att kampen mot hiv och aids försvårats och möjligen också till att människor i tredje världen fått svårare att ta sig ur fattigdom.

Johannes Paulus var alltså en dubbel natur och följderna av det visar hur viktigt det är vem som kommer efter. Numera, när vi alla umgås över hela världen, över nations- och religionsgränser är det viktigt i vilken riktning en miljard katoliker ska gå.

Visserligen är den katolska kyrkan oerhört fast förankrad i sin tusenåriga tradition. Men en liberalare påve - kanske från Sydamerika eller Afrika - skulle kunna bidra till att göra livet lite lättare för dem som har det allra sämst.

Om den nya påven dessutom förmår att ta i tu med Vatikanens sexualkonservatism blir också tillvaron lite tryggare för alla världsmedborgare.

ANDERS JONSSON

Mer läsning

Annons