Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigare att rösta än vinna

Annons

Ukraina vann för första gången, landet hade premiär i tävlingen förra året. Ukrainas senaste parlamentsval, 2002, betraktas av internationella bedömare som hyfsat demokratiskt och landet genomför omfattande systemförändringar för att få demokrati och tillväxt. Landet är ett av Europas största med över femtio miljoner invånare.

Eurovisionsfestivalens historia har sin början i Schweiz under 50-talet. Tanken var att förena de krigsdrabbade europeiska länderna med hjälp av meloditävlingar på tv. I hela Europa skulle varje land visa sin nationella karaktär och kultur. Den första festivalen ägde rum i Lugano i Schweiz 1956. Endast sju länder deltog: Schweiz, Frankrike, Belgien, Tyskland, Luxemburg, Nederländerna och Italien. Omröstningen var hemlig och endast segraren offentliggjordes. Det var Lys Assia från värdlandet Schweiz som tog hem segern med Refrain.

Utöver de europeiska länderna kan teoretiskt också Algeriet, Egypten, Jordanien, Libanon, Libyen, Marocko, Israel, Tunisien och Vatikanstaten delta i festivalen, eftersom deras tv-bolag tillhör European Broadcasting Union. Israel och Marocko är dock de enda icke-europeiska länder som har deltagit. Jordanien sänder varje år tävlingen i efterhand sedan Israel har redigerats bort. Man kan ju undra hur de gjort de år Israel faktiskt vunnit.

I år deltog hela 36 länder, varav 24 i finalen. Festivalen har växt väldigt mycket de senaste åren, ungefär som den Europeiska Unionen, EU, har och kommer att fortsätta göra. Eurovision Song Contest är populärmusikens svar på det politiska Europasamarbetet.

Och oändligt mycket roligare än tävlingen om vem statsminister Göran Persson utser till nästa svenska EU-kommissionär. Även om han försöker sitt bästa för att få även det till en liten såpatävling i direktsändning.

Eurovision Song Contest är precis som sitt namn en lysande vision om Europa. Alla tävlar, men ingen blir osams eller krigar. Och tävlingen har dessutom samma grund som EU - att förena de krigsdrabbade länderna i Europa, och numera även de kommunistdrabbade länderna i Östeuropa.

Vill du bidra till Europas sammanhållning och tävla i Kiev? Skriv en låt till 2005 års melodifestival. Men vill du långsiktigt delta i arbetet med att påverka Europas utveckling ska du gå och rösta den 13 juni. Det är inte lika glamouröst, men viktigare.

Mer läsning

Annons