Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig manifestation för Borlänges framtid

Annons

Många invånare kommer förhoppningsvis att delta i kvällens manifestation mot våldet i Borlänge.

Det är inte första gången, dessvärre säkert inte heller sista, som förtvivlade Borlängebor ställer upp för att torgföra sin avsky inför de grova våldsbrott som blivit en del av vardagen i Dalarnas näst största stad.

För det senaste våldsdådet, då en 32-årig tvåbarnspappa slogs ihjäl på öppen gata, är ännu ingen gärningsman gripen. En frustrerande faktor som många av kvällens deltagare kommer att bära med sig. Så även de som inte deltar i manifestationen.

Ingen kan komma och påstå att Borlänges ansvariga politiker, polisen, kyrkan och andra samhällsbyggare inte tar situationen i Borlänge på allvar. Människor har vid konferenser och möten försökt analysera vad som är orsaken till Borlänges utsatthet när det gäller brottslighet och våldsdåd.

Brottsligheten fortsätter och är ett allmänt samtalsämne i hela länet.

Den allmänna uppfattningen är att det är många olika omständigheter som medverkat till att Borlänge hamnat i fokus när det gäller grov brottslighet.

De flesta är också överens om att det inte finns någon enkel lösning på problemen.

Jag tror att endast ett långsiktigt och målmedvetet arbete bland ungdom kan ge god effekt på några års sikt. Attityder, etik och moral måste tidigt bli centrala frågor i skolarbetet.

Samtidigt ska vi givetvis inte kapitulera inför morgondagens bekymmer.

Jag deltog häromdagen i en intressant debatt om dåliga miljöers betydelse när det gäller brottsutveckling.

Lars-Ove Hagberg, vänsterpartistiskt landstingsråd och Borlängebo, hävdade att Borlänge genom den egna stadsplaneringen skapat miljöer som kan utgöra en grogrund för våld och annan brottslighet.

Hans uppfattning delades i princip av polismannen och socialdemokraten Clas Mankler i Falun.

Stadskärnor som efter klockan 19 om kvällen endast erbjuder krogar och utskänkningslokaler som samlingsplatser kan lätt förvandlas till förödande miljöer för både ungdomar och vuxna.

Ett centrum som inte längre fungerar som en naturlig mötesplats för olika intressen och aktiviteter riskerar att förvandlas till ett tillhåll för destruktiva krafter.

Det är Hagbergs och Manklers tes.

Jag ger dem delvis rätt.

Men tveksamma stadsmiljöer kan aldrig skapa alibi för brist på eget, föräldrars eller andra anhörigas ansvarstagande och skyldighet att bry sig.

Kvällens markering i Borlänge är viktig för stadens invånare. Inte minst för alla tidigare brottsoffer och deras anhöriga.

Manifestationen blir samtidigt en plågsam påminnelse om en utveckling som alla vill se slutet på.

Borlänges många goda krafter står inför en tuff och avgörande utmaning!

DROTTNING KRISTINA (1573-1625).

Mer läsning

Annons