Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig inbjudan till posten

Annons

I går skickade Tidningsutgivarnas vd Barbro Fischerström ett öppet brev till sin vd-kollega vid posten, Börge Österholm. Ficherström tycker att tidningsbranschen och posten borde kunna samarbeta om en så viktig service som att dela ut post och tidningar. Därför vill Barbro Ficherström få posten på bättre tankar.

Posten har nämligen meddelat att företaget inte vill förlänga de försök med gemensam distribution som gjorts i Värmland. Posten vill avbryta försöket med hänvisning till kostnadsutvecklingen.

Men tidningsbranschen tycker att postens ledning tänker fel. Just kostnadsskäl talar för att posten och pressen bör inleda ett bredare samarbete, där alla parter kan bli vinnare. Inte minst postens och pressens gemensamma kunder.

I en inbjudan till posten om nya diskussioner hoppas Tidningsutgivarna att det ska gå att hitta förnuftiga samverkansformer som räddar både postens och tidningarnas distributionsservice i glesbygd.

Det viktiga är inte vem som sköter distributionen. Den väsentliga frågan är att det sker i ett samarbete och med gemensamt ansvar. Det kan innebära en viss lösning i Norrlands inland och en annan variant i Dalarnas glest bebodda trakter.

Urbaniseringen fortsätter i landet. För tidningarna blir det allt dyrare att upprätthålla en god service i glesbygd. Varje exemplar kostar betydande summor att distribuera. I vissa fall rör det sig om så mycket som 50 kronor per exemplar.

Posten står inför ett strukturellt problem med minskade postvolymer och höga kostnader för en intern IT-utveckling.

Visst, vi talar i egen sak, men vi tycker att posten ska ta tidningsbranschens inbjudan som ett seriöst erbjudande. Posten och Tidningsutgivarna har allt att vinna på en dialog som säkerställer servicenivån till sina kunder på landsbygd. En framtida samverkan i tätorter kan mycket väl också stå på dagordningen när posten, förhoppningsvis, accepterar inbjudan och inleder samtalen med Tidningsutgivarna.

Mer läsning

Annons