Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste lyssna till varandra!

/

Annons

Utställningen var en del av Tällberg Forum 2007 som kom att behandla hur vi människor bäst ska kunna hantera de hot vi själva skapar mot vår egen existens. Att engagemanget i dessa frågor är stort visade den efterföljande konserten i Leksands kyrka. I kontrast till "Hard Rain" fick konserten "Sommarens sånger" spegla den bild av ljus och harmoni som också är en så stark och hoppfull del av vår existentiella vision. Leksands kyrka fylldes till sina bräddar. Jag har aldrig tillförne hört en sådan massivt jublande psalmsång i detta ärevördiga tempel som i konsertens avslutningsnummer "I den ljuva grönskas tid".

Att samlas till samtal som leder till insikt och handling är nödvändigt i denna vår tid som är i så stort behov av förändring. Miljökriserna av vilka klimatet är den allvarligaste går inte att lösa styckevis och delt. Vi måste lösa dem tillsammans. En av de viktigaste slutsatserna vid Tällberg Forum 2007 var det enkla och självklara faktum att vi först måste komma överens med varandra - nationer, intressegrupper, religioner, politiska ideologier - innan vi kommer att med all den kraft som behövs kunna ändra våra beteenden, vår teknik, och skapa en rättvisare fördelning av alltmer begränsade resurser. Kommer så att ske? Möjligen.

Mark Edwards utställning där i Leksand bär syn för sägen. Vägen till en hållbar värld går genom en rättvisare och långtmer jämställd värld än den vi har idag. Fattigdom, okunskap, korruption, ohälsa, svaga rättsväsen och svaga politiska/demokratiska institutioner står mellan oss och lösningen. Detta var en entydig slutsats ur alla samtal och alla diskussioner vid Tällberg Forum. Vi löser inte klimatfrågan om vi inte först löser demokratifrågan: Hur i hela världen skall vi leva tillsammans? Väst kan inte diktera den nya globala demokratins villkor.

Men under Forumet kom givetvis också de motsättningar som historien har skapat och skapar upp på bordet. Där finns en vrede från länder som i århundraden varit kolonialiserade, från regioner och länder vars kulturer och religioner marginaliseras eller till och med demoniseras av oss i väst. Detta är reella förhållanden som kommer att påverka de svåra förhandlingar som förestår i byggandet av globala överenskommelser. Sådana måste nås i en mycket nära framtid för att miljö - och klimatfrågorna ska kunna attackeras med den kraft och omedelbarhet, som kommande generationer har rätt att kräva av oss.

Vi är helt enkelt tvungna att lyssna till varandra. Detta i sig kräver en förändring av kunskaper och värderingar. Inte bara av "de andra" utan också av oss.

Med dessa insikter och nya idéer for deltagarna hem i förvissningen att nu gäller handling.

Gå och se Mark Edwards utställning medan tid är!

BO EKMAN

Mer läsning

Annons