Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste bli bättre på att samverka - för Dalarnas bästa"

Annons

Dörren till Bengt Fahlgrens vd-kontor står oftast öppen. Han är inte chefen som låser in sig och gör sig svår att nå. Nej, 56-åringen är angelägen om att föra en dialog med dem som vill diskutera.

Hans bakgrund som tekniker har delvis styrt hans karriär från Flygtekniska försöksanstalten till Vattenfall. Men Bengt Fahlgren har också en bakgrund som vd för reklambyrån Studio 54.

Sedan tiden som regionchef för VBB Viak Mellansverige har han en god kunskap om och insikt i näringslivet och den offentliga sektorn i Dalarna.

Vad lockade dig till Teknikdalen?

- Under min karriär har det blivit väldigt mycket resor, även sedan vi bosatte oss i Falun. I det här jobbet blir det färre resdagar, samtidigt som jag får chansen att arbeta med Dalarnas regionala framtidsfrågor. Det är stimulerande.

Men Teknikdalen är väl en ren Borlänge-angelägenhet?

- Nej, definitivt inte! Vi jobbar med hela Dalarna för ögonen, vilket också visat sig i praktisk handling genom intressanta samarbetsprojekt med exempelvis Siljanskommunerna. Ett sådant är Dalagatan i Orsa.

Vad jobbar Teknikdalen med i dag?

- Se oss gärna som en koordinator när det gäller samarbetet mellan högskolan, näringslivet, de affärsdrivande verken samt offentliga sektorn i regionen.

-Från denna plattform vill vi vara med och bland annat utveckla materialtekniken inom stål och trä, LCD-teknik, transport- och kommunikationer samt upplevelseindustrin.

Hur ser du på högskolans roll?

- Högskolan är en av regionens hörstenar. Skolan måste leva med ständiga förändringar och aktivt arbeta för ett närmande till näringslivet. Högskolan borde vara näringslivets viktigaste samarbetspartner, men där är vi ännu inte.

Kan det bero på en allmän svårighet till samverkan?

- Möjligen. Det råder ingen tvekan om att vi i länet generellt måste bli bättre på nätverksarbete, samverkan och insikten om att det som är bra för Falun/Borlänge är bra för hela Dalarna. Oavsett var det sker en positiv utveckling i Dalarna kommer framgången hela länet till del.

Hur ser du annars på länets utveckling?

- Jag är väldigt positiv. Jag tycker vi har stora möjligheter. Det finns så mycket bra i Dalarna, från kultur och upplevelsemöjligheter till högteknologiska företag. Och det är viktigt att vi hänger med i utvecklingen så att vi kan locka hit ung och kreativ arbetskraft till välskötta företag. Där har alla ett gemensamt ansvar oavsett om du är verksam som politiker, i näringslivet, i högskolan eller på annat sätt påverkar den regionala utvecklingen.

Du kanske har något gott råd till nya landshövdingen?

- Jag upplever att vi har saknat ett ledarskap för länet. Jag hoppas den nya hövdingen tar befälet, går före och visar på de goda exempel som finns i Dalarna. Ett annan viktig uppgift är att ena länets 15 kommuner för hela Dalarnas bästa. Dessutom tycker jag att landshövdingen ska skapa mötesplatser för viktiga dialoger kring Dalarnas framtid.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons