Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vet hut, Expressen!

Annons

Vi är själva ingalunda främmande för att publicera debattinlägg från sverigedemokrater, nationaldemokrater och ännu värre extremister. Vilket våra läsare vet. Innehållet i den aktuella hyllningsartikeln är strikt sakligt sett inte på något vis förgripligt.

Men det är inte alls sådant saken nu gäller.

Den här gången handlar det om någonting helt annat än olustiga extremisters rätt att yttra sig i debatten. Där för övrigt Expressen brukar vara ytterst restriktiv.

Avsikten bakom - och propagandaeffekten av - Expressens publicering av sverigedemokraternas lovsånger över centerns Maud Olofsson ligger i öppen dag.

På amerikansk politisk slang kallas metoden att ge någon "guilt by association-tricket".

Högerextremisternas lovord ska misstänkliggöra den nej-sägande centerledaren inför den viktiga folkomröstningen om euron och EMU. Där vi för övrigt med stor övertygelse befinner oss på samma ja-barrikad som Stockholmskollegan.

Vi ogillar Maud Olofssons egen, bitvis eländiga nej-advokatyr inför EMU-valet. Särskilt hennes trevande försök att sammankoppla EMU med nazismen, där hon dock - låt vara efter interna centerpåtryckningar - slog till reträtt och tog tillbaka. Om detta har vi ordat tidigare på ledarplats.

Vad som nu skett efter Expressens publicering av sverigedemokraternas hyllningsartikel är att centerledaren misstänkliggörs för samröre med rasister och politiska extremister. "Guilt by association" är en term med minst sagt ruggiga associationer till maccarthytepokens amerikanska 50-tal.

Maud Olofsson - en fullgod demokrat och partiledare - borde ha förskonats från detta!

Sveriges medlemskap i EMU är förvisso viktigt. Sannolikt mycket viktigt.

Men saken är inte så viktig att den må vinnas med smutsiga metoder.

Därtill en metod, som går att vidareutveckla av allsköns politiska taktiker utan hut och moral i kroppen. Utomlands förekommer att man i valrörelsers slutspurt med lämpliga metoder förmår någon tillräckligt motbjudande figur från politikens utmarker att i tal och text uttala sig uppskattande om de politiska motståndare, som man för tillfället önskar nedsvärta och misstänkliggöra.

Så långt har det lyckligtvis ännu inte gått i Sverige.

Ändamålen helgar sällan medlen enligt jesuitmoralens fala principer. Av den anledningen har vi emellanåt reagerat med äkta indignation i ledarspalten, när exempelvis sverigedemokrater och tidigare Wachtmeisters nydemokrater - två för oss klart olustiga grupperingar- fått sina möten saboterade och därtill blivit fysiskt misshandlade av vänsterextrema våldsverkare, som anser sig ha kampen mot rasism och högerextremism på något slags entreprenad med fritt val av metoder.

Kvällstidningens propagandistiskt smarta grepp att veckan före en viktig folkomröstning publicera en högerextremistisk hyllningsartikel över centerledaren var ett eländigt skamgrepp, klart ovärdigt liberala Expressen!

Mer läsning

Annons