Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem eller vilka styr i Dalarna?

Annons

Hur styrs egentligen det offentliga Dalarna? Vem eller vilka har ansvar för vad?

Vilka maktbefogenheter kan länsstyrelsen, landstinget, Region Dalarna, Region Siljan, Mitt-Dalarna och Kommunförbundet Dalarna utöva? Vem, landshövding Ingrid Dahlberg eller kommunalrådet Peter Hultqvist i Borlänge, är den verklige makthavaren i Dalarna?

Jag avundas sannerligen inte lärarna i samhällskunskap som ska försöka ge sina elever en bra vägledning i dagens offentliga maktfördelning i Dalarna.

Om du frågar folk du tror sitter inne med svaren, blir du grymt besviken. Inte ens de som varit med och fattat beslut om den nya samhällsordningen kan ge något entydigt svar.

För några veckor sedan fick landshövdingen i Västmanland, Mats Svegfors, uppdraget att leda en utredning som går ut på att göra en översyn av den nuvarande maktstrukturen i landet. Hur landets kommuner ska förhålla sig till landstingen och länsstyrelserna, blir en av flera frågor som ska utredas. Dalarnas län är osedvanligt väl representerat i utredningen. Borlänges socialdemokratiska kommunalråd, Peter Hultqvist, och vänsterns förre riksdagsman Hans Andersson i Ludvika ska delta i utredningsarbetet.

Bland politiker och tjänstemän i politikerstyrd verksamhet är utredningen efterlängtad. Sveriges tre olika nivåer, staten (länsstyrelsen), landstingen och kommunerna, skapar ofta osäkerhet i ansvarsfördelningen. Samtidigt upplever många kommunpolitiker att staten allt oftare lägger över ansvar på den kommunala verksamheten, men utan att kommunen får någon ekonomisk kompensation.

Därmed uppstår en situation där staten ger upp ett av de viktigaste målen, nämligen att riksdagens beslut ska ha samma effekt för medborgarna oavsett var i landet du bor.

När staten vältrar över verksamhet till kommunerna är det många små kommuner som inte klarar uppgiften. Det saknas ekonomiska resurser. Därmed har staten, i varje fall indirekt, med automatik skapat ett orättvist samhälle. Eller är det rent av en medveten politik?

Den som vill bo i landsbygden får finna sig i sämre service och högre levnadsomkostnader?

Sakta med säkert avlövas Sverige både på service och människor norr om Dalälven. Exemplen är många och processen har pågått under många år. Samtidigt påstår politiker från alla partier att de vill att hela Sverige ska leva.

Kan vi verkligen lita på sådana uttalanden?

I Dalarna kan vi se en tydlig bild av omstrukturering i praktisk politik. Enskilda kommuner söker samråd genom att bilda konstellationer som Mitt-Dalarna (Falun, Borlänge, Gagnef, Säter och Leksand) och länsstyrelsen fråntas uppgifter som läggs över till Region Dalarna, som styrs av politiker i kommunerna och landstinget tillsammans.

Dessutom ska politikerna räcka till för att hantera landstingets enorma sjukvårdssektor, en verksamhet som är ständigt ifrågasatt och i brist på både personal och pengar!

Jag kan förstå att det inte är lätt att styra Dalarna. Men hur länet styrs, i varje fall ur min synvinkel, tänker jag delge läsarna i några kommentarer under våren.

Mer läsning

Annons