Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall och kärnkraften

Annons

Vattenfall har inte infriat förväntningarna. Först köpte man in sig i smutsig tysk fossilkraft. Nu vill man engagera sig i kärnkraft i Baltikum, trots att vänstern inte vill ha kärnkraft och därvidlag kan stödja sig på folkomröstningsresultatet från anno 80. Låt vara att svenska folkomröstningar endast är rådgivande.

Man kan fråga sig vad vitsen med statligt ägda företag då är ur vänsterns synvinkel. Att de stärker statskassan med sina vinster är ett numera återkommande, krasst ekonomiskt vänsterargument, när alliansregeringen vill sälja ut statliga företag. Om statlig företagsamhet som ett noblare och bättre alternativ än dito privat talas numera sällan. Är socialisterna ett släkte i utdöende?

Det där är vänstersocialismens huvudvärk. Inte vår. Vi noterar istället att Vattenfalls baltiska kärnkraftsengagemang får positiva effekter för miljön. Ökad kärnkraftsproduktion innebär möjligheter att minska den svårt nedsmutsande el-produktionen med kol och olja, vilket i sin tur dämpar växthuseffekten och hotet om katastrofala klimatförändringar.

Saken blir miljömässigt inte sämre av att ett nytt, modernt kärnkraftsverk i Litauen ersätter det beryktade, ålderdomliga Ignalinaverket som inte håller nutida säkerhetsstandard. Man minskar därmed risken för en repris på haveriet i Tjernobyl.

Dessutom diskuteras en kabel under Östersjön till Sverige så att svenska el-konsumenter i Sydsverige kommer i åtnjutande av strömmen från Baltikum. Bedömare tror att Sverige eljest riskerar akut el-brist inom en inte alltför avlägsen framtid.

Som vi ser saken kommer Vattenfalls baltiska projekt att ha klart positiva effekter för miljön både där och här.

Risken för både svensk el-brist och ökad fossilkraft kommer att frambringa en ny, mer kärnkraftsvänlig folkvilja i Sverige, i mån den inte redan gjort det. Då är det dags för regering och riksdag att helt sonika köra över det rådgivande folkomröstningsnejet från 1980.

Mer läsning

Annons