Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet höjer hälsan

Annons

Dödligheten hos de 75 000 personer, som åren 1989-1998 åkte Vasaloppet, är endast hälften så hög som hos befolkningsgenomsnittet.

Huruvida man därav kan dra slutsatsen, att ordinära vasalöpare lever dubbelt så länge som genomsnittssvensken låter vi försiktigtvis förbli osagt. (Det skulle i så fall bli bortåt 150 år).

De, som avverkat sex Vasalopp eller fler, hade endast tredjedelen så hög dödlighet som genomsnittsbefolkningen, vilket också syns oss hoppingivande.

Idogt vasaloppsåkande minskar av allt att döma risken för hjärt- och kärlsjukdomar men även för cancer.

En gammal sanning aktualiseras. Rejäl kroppsrörelse är nyttig! Något att tänka på för vårt tidvis motionsfientliga skolväsende, som dock på sistone visat lovvärda tendenser till bot och bättring.

Allsköns skeptiker har säkert ofinheten att utpeka vasalöparna som en utvald kollektion fysiska praktexemplar, lindrigt representativa för hela befolkningen. Den som dras med allvarligare krämpor ställer knappast upp i loppet lika lite som vederbörande försöker sig på att springa maraton.

Storkonsumenter av sprit, tobak och andra droger torde heller inte vara alltför frekventa i spåren mellan Berga by och Mora även om flagranta undantag finns.

Särskilt uppmuntrande i sammanhanget syns oss emellertid beskedet att åkresultatet, det vill säga tid och placering, saknar betydelse i sammanhanget. Att kämpa väl räcker gott. Man behöver således inte ha fysiska förutsättningar av elitklass för att komma i åtnjutande av vasalöparnas förträffliga hälsostatus. Förmodligen är det den regelbundna träningen mer än själva loppen som gör susen.

Därav dristar vi oss till misstanken att all regelbunden motion är livsbefrämjande oavsett art och nivå. Vilket emellertid fortfarande förefaller vetenskapligt obevisat.

Vad som skulle vara värt ett särskilt studium är huruvida endast uthållighetsträning som längdskidlöpning eller långdistansjoggning gör oss friskare eller om även gymnastik, bollspel, simning under motsvarande tid har samma förträffliga effekt på hälsan.

Alltnog, den vetenskapliga studien gäller Vasaloppet. Ingenting annat.

I lokalpatriotismens Dalarna törs vi inte för hälsans skull - varken den egna eller andras - rekommendera något annat än just det klassiska skidloppet från Berga by i Sälen till klockstapeln i Mora.

Vasaloppet - the one and only!

Mer läsning

Annons